Politika jednoga djeteta: Za 10 godina u Kini će biti 30 milijuna više muškaraca

U NEDAVNOJ prošlosti stanovnici Kine često su žensku djecu ostavljali pred kućom odmah poslije rođenja i puštali ih da izdahnu. Kina se danas protiv te tradicije bori najsuvremenijim tehnologijama. Prema procjenama, više desetaka milijuna pobačaja i masakr nad ženama pridonijet će tome da će u Kini 2020. godine biti 30 milijuna više muškaraca nego žena.

Politika jednog djeteta je u Kini zbog prenapučenosti uvedena 1979. godine. Nažalost, zbog tradicionalnoga favoriziranja muške djece više od deset milijuna djevojčica je bilo osuđeno na smrt. Rezultat je to i kineske pragmatičnosti, jer se za dječake smatra da će ostati kod kuće i pomagati roditeljima, dok će djevojke otići i sa sobom odnijeti novac (miraz), prenosi BBC.

Danas se u Kini suočavaju s drugim strahom - muškaraca je iz dana u dan sve više, a njihovih potencijalnih partnerica sve manje. Gigantski imperij danas ima 1.336,410.000 stanovnika te se strahuje da će razlika u broju muškaraca i žena imati katastrofalne posljedice koje se već i sad očituju u brojnim ratovima, porastu kriminala, homoseksualnosti i prostituciji koja je najrašireniji zanat u Kini.

Prevlast dječaka primjećuje se i u školama u kojima je četiri puta više dječaka od djevojčica. Ali tom podatku treba dodati činjenicu da roditelji djevojčice rijetko šalju u školu jer to smatraju nepotrebnim.

Pročitajte više