Poslušajte govor francuskog predsjednika: "Nacionalizam je izdaja domoljublja"

Foto: EPA

NA Pariškom mirovnom forumu jučer su se okupili brojni svjetski državnici koji su sudjelovali na svečanom obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata. Emmanuel Macron tom je prilikom poslao svima okupljenima značajnu poruku o stvarnim moralnim vrijednostima civiliziranog društva.

Upozorio je u svojem govoru, koji je održao pred Putinom i Trumpom, na opasnosti nacionalizma te rekao da države ne bi smjele stavljati svoj interes ispred kolektivnog interesa, piše The Independent.

Oštro osudio nacionalizam

Macron je osudio sve one koji pobuđuju nacionalističke osjećaje i ukazao na temeljnu razliku između domoljublja i nacionalizma.

Predsjednik je svojim govorom osvojio srca mnogih građana, a videosnimku dijela govora podijelili su mnogi korisnici društvenih mreža.

Izdaja domoljublja

"Naša vizija Francuske kao velikodušne nacije, kao nositeljice univerzalnih društvenih vrijednosti, u potpunoj je suprotnosti s egoizmom onih ljudi koji misle samo na svoje interese", rekao je Macron.

"Domoljublje je sasvim suprotno nacionalizmu. Nacionalizam je zapravo izdaja domoljublja. Ako smatramo da su naši interesi najvažniji i da nas je baš briga za sve ostale, pogazili smo temeljne vrijednosti naše nacije. Pogazili smo ono što našu naciju čini živom i jakom, ono najosnovnije – svoje moralne vrijednosti", naglasio je francuski predsjednik.

Pročitajte više