Powell na Grenlandu potpisao sporazum o modernizaciji zračne baze Thule

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell potpisao je u petak na Grenlandu izmijenjeni sporazum o obrani i neke ugovore o gospodarskoj, tehnološkoj i ekološkoj suradnji.

Powell je helikopterom stigao u Igaliku, mjesto u kojem ga je dočekalo svih četrdesetak stanovnika, i gdje je onda potpisao sporazum o modernizaciji zračne baze Thule na sjeverozapadu Grenlanda. Taj sporazum, među ostalim, predviđa i moderniziranje radarskoga obrambenog sustava, javljaju mediji.

"Zajedno ćemo se suočiti sa sigurnosnim izazovima 21. stoljeća, od raketnih obrambenih sustava do međunarodnoga terorizma", rekao je Powell na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josefom Motzfeldtom, zamjenikom grenlandskoga premijera zaduženim za vanjske poslove i s danskim ministrom vanjskih poslova Perom Stigom Moellerom.

Modernizacija radarskoga sustava pridonijet će raketnoj obrani, ali sporazum ne omogućuje smještanje presretača na Grenland.

"Trenutačno smo još daleko od odluke gdje bismo mogli trebati presretače, ne postoji nikakav plan za išta drugo od onoga o čemu smo već informirali grenlandsku samoupravu i dansku kraljevinu", rekao je Powell.

(Hina) xvm yrt

Pročitajte više