Stegovni za predsjednicu Radničkog vijeća Higijenskog u Splitu, pisala županu o nezakonitostima

Foto: Google street view

OPET SE zakuhalo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo splitske Županije. Jučer je na sjednici Upravnog vijeća ustanove osnovano Stegovno povjerenstvo koje će ispitati koje je sve odredbe prekršila predsjednica Radničkog vijeća i članica UV-a Ankica Smoljanović. Odluci je prethodila prepiska Smoljanović sa županom Zlatkom Ževrnjom.

Predsjednica Radničkog vijeća zatražila zaštitu od župana

Kako doznajemo, Smoljanović je optužila ravnateljicu Zavoda Jasnu Ninčević da svojata njezin rad o palijativnoj skrbi. Zatražila je zaštitu od župana te da poduzme nešto da se spriječi obezvrjeđivanje njezinog rada, a ako on to ne napravi, spremna je objaviti brojne dokaze o nezakonitim radnjama u ustanovi, koje ima kao predsjednica Radničkog vijeća i članica Upravnog vijeća. Dosad ih nije objavila zbog svog društvenog angažmana. 

"Šokantno. Ja nikad nisam svojatala njezin rad o palijativnoj skrbi. Župan je pročitao njezin dopis koji je u radno vrijeme pisala protiv mene te zatražio da se iduća sjednica Upravnog vijeća dopuni s ovom točkom, da se dostave svi ti dokazi i odluči o tome. Isti mail poslan je i Smoljanović. Očitovali su se ostali članovi Radničkog vijeća. Svo četvero su naveli da nikad nisu vidjeli te dokaze. Na sjednicu Upravnog vijeća pozvala sam i odvjetnika Krunu Peronju, a Smoljanović je rekla da nema namjeru predočiti dokaze i da su materijali već prošli kroz sjednice Upravnog vijeća. Još je napomenula da je sve dostavila DORH-u i USKOK-u u Zagreb i Split. Nakon toga se digla i otišla", kazala nam je ravnateljica Ninčević. 

Ninčević: Prozivala je bez argumenata

Istaknula je kako odluke ne donosi ona sama, već sa Upravnim, Stručnim i Radničkim vijećem, a svakoj sjednici UV-a prisustvuje i pravnica koja je dužna obavijestiti ukoliko se radi o nezakonitim odlukama.

"Pravnica nikada nije reagirala da bi nešto bilo protuzakonito. Na kraju je Upravno vijeće donijelo zaključak da Smoljanović nije dostavila nijedan dokaz. Zaključeno je da se radi o kleveti i uvredi, da se nanosi šteta ustanovi te je odlučeno da se zbog prozivanja bez argumenata pokrene stegovni postupak u kojem će se utvrditi koje je sve odredbe prekršila Smoljanović", kazala nam je Ninčević.

Ževrnja: Prerano je za komentar, trebam sve to proučiti

Na čelu Povjerenstva je njezina zamjenica Željka Karin, a članica je i pravnica koja je pratila sjednice Upravnog vijeća. Povjerenstvu je na raspolaganju i odvjetnik Peronja ustreba li im i pravni savjet.

Oko svega smo kontaktirali i župana Ževrnju.

"Sad je prerano da bi bilo što komentirao. Možemo se čuti za koji dan kada pogledam sve to skupa malo detaljnije", kazao nam je župan.

Poslovanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo splitske Županije pod konstantnim je nadzorom Državnog odvjetništva i policije koji su postupali po brojnim kaznenim prijavama. Jedna od njih odnosil se i na zapošljavanje županove nećakinje, a zbog čega je policija prije nekog vremena navratila i u županov ured.

"Sve je to temeljito isprovjeravano i nije se utvrdilo ništa nezakonito", kazala nam je Ninčević.

Pročitajte više