Predsjednik liječničke komore: Poskupljenje dopunskog je nužno, situacija nije ružičasta

Foto: Index, N1 screenshot

TRPIMIR GOLUŽA, predsjednik Hrvatske liječničke komore u Dnevniku N1 televizije kazao je kako je najavljeno poskupljenje dopunskog osiguranja nužno kako bi se očuvala postojeća razina zdravstvene skrbi.


"Novi iznos može pomoći, ali samo djelomično, potrebne su i druge reforme, osigurati dotok novca iz proračuna, koji ne uplaćuje pola milijarde kuna. Potrebni su dublji rezovi, svi ćemo morati participirati da se zadrži razina zdravstvene zaštite na koju smo navikli", kazao je Goluža i dodao da sustav treba financijski stabilizirati jer godišnje generira 2,5 milijarde kuna gubitka.

Komentirao je i sve veći broj liječnika koji napuštaju Hrvatsku.

"Da bi spriječili odlazak liječnika, treba sustavno djelovati. Hrvatski zdravstveni sustav izvan Zagreba je destruiran do te mjere da većina bolnica ne može funkcionirati oslanjajući se na svoj vlastiti kadar", kaže Goluža.

Upitan misli li kako će ministar podleći pritiscima javnosti protiv poskupljenja dopunskog rekao je da "pacijenti moraju biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo, a ona nije ružičasta".

"Pravo na zdravlje je pravo koje su svi građani Republike Hrvatske zadržali kao opće pravo. Da bismo ga zadržali, svi trebamo biti spremni da se ono drži, u protivnom, imat ćemo slabiju zdravstvenu zaštitu", rekao je Goluža i dodao da sumnja u politički konsenzus kad je u pitanju zdravstvo.

Pročitajte više