Predsjednik Mesić priredio tradicionalni prijem za novinare

Predsjednik Republike Stjepan Mesić priredio je danas u Uredu predsjednika tradicionalni novogodišnji prijem za novinare i predstavnike novinskih kuća.

Poželjevši im uspjeh u budućem radu predsjednik je novinarima poručio da im jedini kriterij u poslu bude profesionalizam i pravo javnosti na informaciju. Kazao je da su upravo zaslugom medija prošle godine i neke političke afere dobile svoj epilog.

"Imate pravo i dužnosti izricati istinu, a javnost ima pravo dobivati istinite informacije", kazao je Mesić, dodajući da jedino vjerodostojnost danas može osigurati napredak nekog medija. "Podilaženje niskim strastima i pisanje prema diktatu može se kratkoročno učiniti profitabilnijim, no cijena te izdaje profesionalne etike vrlo je visoka", istaknuo je.

Predsjednik je novinarima kazao da je jedan od njihovih važnijih zadataka u budućnosti pisanje o onome što Hrvatsku čeka na putu približavanja Europskoj uniji, na kojemu je, kako je rekao u posljednjih 12 mjeseci puno napravljeno.

"Budite savjest društva i pomognite njegovim inicijativama, a isto tako se morate boriti da vratite povjerenje javnosti u vašu profesiju, baš kao i mi političari", kazao je Mesić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić kazao je da su se mediji u posljednjih nekoliko godina uspješno oslobodili "čeličnog zagrljaja politike" te da pred novinarstvom sada stoji proces inzistiranja na novinarskoj etici.

Dodao je da su HND i Sindikat novinara Hrvatske uključivanjem i aktivnim sudjelovanjem u novinarskim međunarodnim asocijacijama također pomogli u približavanju Hrvatske europskim integracijama i svjetskim trendovima.

Lučić je kazao da će i novinarska strukovna udruga putem europske novinarske federacije lobirati da pregovori EU s Hrvatskom počnu na već određen datum.

(Hina) xam ysšh

Pročitajte više