Predsjednik Republike uručio odlikovanja u povodu 125 godina Crvenog križa

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić uručio je visoka državna odlikovanja osobama i institucijama iz inozemstva u povodu 125. godišnjice Hrvatskog Crvenog križa, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskih građana s drugim državama i narodima, kroz pružanje nesebične i humanitarne pomoći Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata i u poratnom vremenu, a u prigodi obilježavanja 125. obljetnice Hrvatskog Crvenog križa, Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom odlikovan je princ Henrik od Danske; Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani su: nizozemska princeza Margaret, predsjednica švedskog Crvenog križa Christina Magnusson i bivša visoka povjerenica UNHCR-a Sadako Ogata. Njima će, zbog spriječenosti, odlikovanja biti uručena u hrvatskim veleposlanstvima.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske odlikovani su: počasni predsjednik njemačkog Crvenog križa i nositelj najviših odlikovanja Njemačke Botho Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein; članica britanskog Crvenog križa Sylvia, grofica od Limericka; članica talijanskog parlamenta, bivša ministrica zdravlja i visoki komesar Crvenog križa Mariapia Garavaglia, članica norveškog parlamenta Astrid Heiberg, predsjednik japanskog Crvenog križa Tadateru Konoe, predsjednik austrijskog crvenog križa Heinrich Treich i predsjednik Međunarodne federacije Crvenog križa Venezuelac Mario Villaroel.

Redom hrvatskog trolista odlikovani su: Kurt Bergman, koji je kao intendant ORF-a promicanjem akcije "Susjed u nevolji" zaslužan za visoki odaziv austrijskih građana u pružanju pomoći Hrvatskoj, što je najuspješnija takva akcija do sada zabilježena u svijetu; čelnik Regionalne delegacije Međunarodne federacije Crvenog križa, Bugar Encho Gospodinov; dugogodišnji predsjednik austrijskog Crvenog križa Hans Polster, glavni tajnik njemačkog Crvenog križa i bivši državni tajnik SRNJ Jahannes Roemer; Roland Siegrist, koji se osobno se založio kod Svetog Oca i glavnog tajnika UN-a za pomoć Hrvatskoj u akciji "Susjed u nevolji"; čelnik Delegacije Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Swen Swedlund i dugogodišnji direktor britanskog Crvenog križa Michael Whitlam.

Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos u promicanju međunarodnog položaja Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata, potičući svojim radom i zalaganjem međunarodne organizacije, institucije i građane u svojim zemljama na pružanje moralne i humanitarne pomoći Hrvatskoj i njenim građanima, dodijeljena je BBC-u (predstavnik Allan Little), CNN-u (predstavnik Philip Turner), IFJ-u, Međunarodnoj novinarskoj federaciji (predstavnik Oliver Money-Kyrle), ORF-u (predstavnik Jorg Ruminak) te ZDF-u (predstavnik Markus Schaechter).

Dodjeljujući odlikovanja, predsjednik Mesić je istaknuo kako su ona simboličan izraz zahvalnosti u ime onih koji su primili njihovu pomoć, ali i u ime svih građana Hrvatske.

U ime odlikovanih zahvalio se princ Botho.

U pratnji odlikovanih su bili veleposlanici zemalja iz kojih dolaze, a uz predsjednika Mesića su bili Štefanija Balog, zamjenica predsjednika Državnog povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja, Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi kao predlagatelj u postupku dodjele odlikovanja; Jadranko Crnić, Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Nenad Javornik, predstojnik HCK te Nikola Jagić, čelnik Odjela za međunarodnu suradnju HCK, te predstavnici Ureda prdsjednika.

Pročitajte više