PREDSJEDNIK SRBIJE RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA SRBA IZ REGIJE

Država Srbija i predstavnici srpske zajednice u zemljama jugoistočne Europe moraju dati doprinos regionalnoj stabilnosti i biti dijelom procesa europskih i euoatlantskih integracija, a svi odgovorni za ratne zločine moraju biti izvedeni pred sud, zaključak je prvog susreta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića s predstavnicima srpske zajednice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Makedonije i Albanije, koji je održan u petak u Beogradu.

"Zaključili smo da je apsolutno neprihvatljivo dovoditi u pitanje državnost i legitimnost država formiranih u posljednjem desetljeću 20. stoljeća", kazao je predsjednik Srbije Boris Tadić, naglasivši da je ulazak u euroatlantske strukture za Srbiju i pripadnike srpskog naroda koji žive u zemljama jugoistočne Europe "najviši nacionalni interes".

Tadić je rekao da treba izgraditi zaštitni sustav od sukoba "kojima smo na tragičan način bili izloženi u čitavom prošlom stoljeću".

"Bilo je dovoljno sukoba, nesporazuma i zločina, želimo voditi politiku mira", naglasio je srbijanski predsjednik.

"U tom smislu, Srbija i SCG, i svi politički predstavnici srpske zajednice u okruženju, smatraju da je suradnja s međunarodnim institucijama, istodobno i s Haškim sudom, pretpostavka naših budućih političkih integracija", kazao je predsjednik Tadić.

Tadić se zauzeo za ubrzano rješavanje problema izbjeglica i potom naglasio da će se Srbija i Crna Gora zauzimati za zaštitu prava manjina u svim državama jugoistočne Europe, zaštitu jezika i kulture, te stvaranje kulturnih institucija po principu reciprociteta te za povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Od predstavnika Srba iz Hrvatske s predsjednikom Tadićem sastali su se predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula i saborski zastupnik Milorad Pupovac, koji je novinarima kazao da "nije bilo riječi o pitanjima položaja srpske manjine u Hrvatskoj", već o ulozi manjina u međudržavnoj suradnji i stabilizacijskim procesima u ovom dijelu Europe.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više