Preliminarni rezultati govore kako Karzai i dalje vodi

DOSADAŠNJI privremeni afganistanski predsjednik Hamid Karzai u nedjelju je, četvrti dan zaredom, ostao na čelu liste kandidata sa 61,6 posto glasova osvojenih na izborima održanim 9. listopada, objavilo je izborno povjerenstvo.

Rezultati su objavljeni na internetskoj stranici povjerenstva u nedjelju poslije podne, nakon prebrojenih 686 tisuća biračkih listića, što je oko 8,3 posto ukupnog broja glasača, a preliminarni rezutati obuhvaćaju 23 od 34 afganistanske provincije.

Bivši ministar obrazovanja Yunus Qanuni na drugom je mjestu sa 17,6 posto glasova, dok je uzbečki ratni vođa Abdul Rašid Dostam treći s 11,4 posto. Još jedan ratni vođa, Hazara Mohammad Mohaqiq, s 3 posto glasova zauzima četvrto mjesto.

No te rezultate treba uzeti s oprezom jer ishod glasovanja strašno varira od provincije do provincije, osobito s obzirom na etnički sastav pučanstva.

Većinu u Afganistanu čine Paštuni (40 posto), čiji je pripadnik i Karzai. Nakon njih najbrojniji su Tadžici (25 posto), Hazari (12 posto) i Uzbeci (10 posto).

Pročitajte više