Premijer Sanader zbog viroze ne putuje u Davos

Hrvatski premijer Ivo Sanader neće zbog viroze u četvrtak otputovati u švicarski Davos, gdje je trebao sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

Hrvatsku vladu će na tom tradicionalnom okupljanju svjetskih političara, gospodarstvenika i znanstvenika predstavljati državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić i šef stalne misije RH pri Uredu UN-a u Ženevi Gordan Markotić.

Na ovogodišnjem Forumu sudjeluju među ostalima britanski premijer Tony Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac, a glavne teme su svjetska solidarnost sa žrtvama razornog tsunamija u južnoj Aziji te globalne klimatske promjene.

Jednom godišnje u mondenom švicarskom zimovalištu Davosu Svjetski gospodarski forum okuplja vodeće svjetske političare, gospodarstvenike i znanstvenike, koji na brojnim okruglim stolovima i tematskim konferencijama pokušavaju naći odgovore na izazove s kojima se svijet suočava.

Hrvatska je na najvišoj razini sudjelovala u radu Foruma 1991. i 1992. godine, kada je izaslanstvo predvodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te 2001. kada se na čelu izaslanstva nalazio predsjednik Stjepan Mesić. Prije dvije godine izaslanstvo je predvodio tadašnji ministar za europske integracije Neven Mimica, a prošle godine Forum je protekao bez visokih hrvatskih predstavnika.

(Hina) xpp/xbcav ysd

Pročitajte više