Premijera baleta "Orašar" P.I.Čajkovskog 11. prosinca

PREMIJERA baleta "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog održat će se 11. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Balet "Orašar" bit će postavljen kao hommage poznatom koreografu Waczlawu Orlykovskom i njegovoj zagrebačkoj koreografiji iz 1970.

Orlykovski je bio jedno od najvećih imena suvremene europske koreografije, naglasio je ravnatelj baleta HNK Dinko Bogdanić, dodajući kako je donoseći sa sobom duh Europe radio s gotovo svim prvacima HNK.

Scenografija i kostimografija gotovo da su do detalja prenešeni prema "Orašaru" iz 1970., a prilagodbu i prenošenje potpisuju Vesna Butorac-Blaće i Dinko Bogdanić.

Dirigent će biti Carlo Palleschi, za scenografiju je odgovoran Guenther Schneider Siemssen, a kostimografiju Ika Škomrlj i Diana Kosec-Bourek.

U toj svojevrsnoj glazbenoj bajci, koja započinje na badnju večer u kući jednog gradonačelnika, na scenu izlazi čak 60 djece baletne škole.

Glavne uloge u "Orašaru" imaju Dragutin Schmidt, Astrid Turina Stefan, Mirna Sporiš-Palada, Svebor Sečak, George Stanciu, Ervina Sulejmanova, Ilir Kerni, Edina Pličanić i drugi.

Tvrtka Siemens, generalni sponzor, darovat će 19. prosinca, u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, izvedbu baleta "Orašar" djeci štićenicima zagrebačkih humanitarnih udruga.

Pročitajte više