Preminuo tvorac legendarne igre "Dungeons & Dragons"

GARY Gygax, tvorac Dungeons & Dragons, najstarije,  najpopularnije i najutjecajnije RPG igre u povijesti, a po mnogima i tvorac žanra, danas je preminuo u 70. godini života.

Ernest Gary Gygax, dijete švicarskog imigranta i Amerikanke, od malih nogu se počeo zanimati za društvene igre, pogotovo one ratne tematike. 1960-ih se počeo okupljati s ljudima koje su zanimale iste igre, a godine 1971. je s njima napisao "Chainmail", igru s figuricama na ploči koja je sadržavala mnoge detalje koji će tri godine kasnije biti sadržaj mnogo poznatije Dungeons & Dragons.

Godine 1974. Gygax je zajedno s Daveom Arnesonom stvorio D&D te osnovao izdavačku kuću TSR. Igra je postigla ogroman uspjeh, pogotovo među introvertiranim adolescentima koji su, igrajući je satima s prijateljima na ploči, uživali u fantastičnom svijetu srednjovjekovnih vitezova i mitskih čudovišta gdje su sami bili junaci.

Gygax se s vremenom razišao s Arnesonom, ali je ostao aktivan u D&D zajednici, kao i na stvaranju drugih RPG igara, a napisao je i nekoliko fantasy romana. Kroz godine je promatrao kako njegovo djelo dobiva brojne kopije, ali i postaje izuzetno popularni žanr kompjuterskih igara.

Gary Gygax je posljednjih godina imao velike zdravstvene probleme, ali je, prema svjedočenju susjeda, još u siječnju sudjelovao na lokalnim partijama D&D u gradu Lake Geneva u državi Michigan.

Gygax je iza sebe ostavio suprugu Gail iz šestoro djece, od čega četiri iz njegovog ranijeg braka.

D.A.

Pročitajte više