Privatni liječnici: I Hrvati imaju pravo birati gdje će se liječiti, tako je u EU

Foto: Matija Habljak/Pixsell

HRVATSKA udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ od Ministarstva zdravstva traži da se u nužnoj reformi zdravstva napokon izjednače privatne i javne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u Europskoj uniji.

Iako su poduzetnici u zdravstvu legalni pružatelji zdravstvenih usluga u RH, zdravstvena ih administracija ne tretira tako pa HZZO, unatoč rastućim listama čekanja, ne želi omogućiti pacijentima da po istim cijenama – kao što je to slučaj u javnom zdravstvu – mogu odlaziti na dijagnostičke i terapijske postupke te specijalističke preglede u privatne zdravstvene ustanove, pišu u priopćenju.

"U EU pacijenti sami biraju gdje se žele liječiti"

"Podsjećamo da je u gotovo svim zemljama Europske unije, pacijentima omogućeno da sami biraju ustanovu u kojoj se žele liječiti ili obaviti dijagnostički ili terapijski postupak bez obzira na njeno vlasništvo. Nadalje, situacija u Hrvatskoj je u potpunom neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti.

U Hrvatskoj, pak, HZZO s privatnim sektorom ugovara tek oko 1 posto od ukupnog budžeta HZZO-a dok je u većini europskih zemalja taj postotak veći od 30 posto. Zbog nekorištenja mogućnosti i kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora, pacijenti dugo ostaju zakinuti za dijagnostički postupak ili terapiju. HUPUZ stoga traži da se novom zdravstvenom reformom, a na dobrobit pacijenata izjednače zdravstvene ustanove bez obzira na to u čijem su vlasništvu, te da se pacijentima omogući pravo izbora ustanove u kojoj se žele liječiti ili obaviti medicinske postupke", poručuju.

"Podsjećamo javnost da su poduzetnici u zdravstvu u svoje ordinacije i poliklinike uložili vlastita financijska sredstva, opremili ih vrhunskom i sofisticiranom opremom i stručnim kadrovima, kontinuirano ulažu u izobrazbu kadrova pa bi njihovo stavljanje u potpunu funkciju, osim smanjivanja lista čekanja itekako smanjilo troškove za zdravstvo u državnom proračunu", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med. spec., predsjednica Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više