Prodi bi htio novi mandat predsjednika Europske komisije

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi nije napustio san o novom mandatu u Bruxellesu, piše danas talijanski dnevnik "Corriere della Sera".

Projekt dobivanja i drugoga mandata na čelu europske vlade Prodi je počeo intenzivnije razvijati proteklih dana, premda ne odbacuje i mogućnost sudjelovanja u utrci za premijersku stolicu u Italiji, otkriva danas "Corriere della Sera".

Istodobno Prodi je uputio svim strankama talijanskog lijevog centra dokument na 60 stranica pod naslovom "Europa: san, izbor" u kojem naglašava potrebu stvaranja "nove političke obitelji s otvorenim vratima za sve reformiste".

Sadašnji mandat na čelu Europske komisije, Prodiju istječe točno 1. studenoga 2004. U ljeto 2004. održat će se izbori za Europski Parlament. Na tim izborima bi se stranke talijanskog lijevog centra trebale pojaviti jedinstveno, ali još nije sigurno hoće li nositelj liste biti Prodi. Istodobno su u tijeku "tajni" pregovori između Prodija i talijanske vlade desnog centra Silvija Berlusconija oko imenovanja povjerenika u Europskoj komisiji. Ako bi Prodi uspio u svojem poduhvatu dobivanja i drugog mandata u Bruxellesu onda bi povjerenikom vjerojatno postao sadašnji talijanski ministar za odnose s EU Rocco Butiglione.

No pregovori oko imena talijanskog predstavnika u europskoj vladi zastali su upravo zato što su se navodno otvorili neki izgledi za Prodijev drugi mandat.

Ako u svojim namjerama ostanka u Bruxellesu ne bude imao uspjeha, onda bi se Prodi mogao kandidirati za talijanskog premijera na izborima 2006. protiv sadašnjeg premijera Berlusconija. Prodi je 1996. pobijedio Berlusconija. Istodobno na talijanskoj političkoj pozornici čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi prijeti izlaskom iz vlade i prijevremenim izborima ako ne budu provedene reforme federalizacije Italije, a potpredsjednik vlade i čelnik Nacionalnog zaveza Gianfranco Fini kaže kako prijevremenih izbora neće biti.

Pročitajte više