Programi Ministarstva znanosti u prevenciji nasilja u školama

Voditelj istraživanja o maloljetnim delikventima dr. Mladen Singer rekao je danas kako nema egzaktnih pokazatelja da je fenomen nasilja među djecom u porastu, ali da postoji niz pokazatelja koji govore da je društvo puno osjetljivije na tu pojavu nego prije. L

Dr. Singer je to rekao na konferenciji za novinare Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, na kojoj su predstavljeni strateški programi prevencije nasilja u školama, govoreći o projektu vezanom za školovanje maloljetnih delikvenata.

Prema istraživanjima provedenima zadnjih nekoliko godina među populacijom od 12 do 21 godine, u padu je delikvencija vezana za drogu, razbojništvo te imovinsko kaznena djela. "Delikvencija nasilja nema ni pad niti porast u zadnjih osam godina", rekao je dr. Singer.

Ministar Primorac rekao je kako se za borbu protiv nasilja u 2005. izdvojilo 10 milijuna kuna, što je gotovo dva puta više nego lani. Za sprečavanje nasilja i ovisnosti izdvojeno je šest milijuna, tri za rad s darovitim učenicima, dok će jedan milijun uložiti u program "Sportom protiv nasilja i ovisnosti". Rečeno je i da su u svim odgojno-obrazovnim ustanovama te na razini županije imenovane stručne osobe za koordiniranje aktivnosti vezanih uz školske preventivne programe.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. Gordana Buljan-Flander izvijestila je o edukaciji stručnih suradnika u osnovnim školama o nasilju nad i među djecom, koju je prošlo gotovo 650 stručnih suradnika osnovnih škola. Najavila je da će do kraja ove školske godine tu edukaciju završiti i stručni suradnici srednjih škola.

Voditeljica tima za krizne intervencije dr. Lidija Arambašić predstavila je program usavršavanja za provođenje psiholoških kriznih intervencija, naglasivši da će do kraja 2005. biti osnovani timovi po svim županijama za razne krizne intervencije. Zauzela se za koordinaciju i sustavnu brigu oko tih timova kako ne bi bili prepušteni sebi.

Ministar Primorac osvrnuo se i na neuspjele pregovore sa sindikatima vezanima za isplatu smjenskoga rada, istaknuvši da će Ministarstvo uskoro izaći s novom ponudom za smjenski rad.

"Nastavnici jesu potplaćeni no postoji dinamika događanja i naslijeđeni dug od 350 milijuna kuna", kazao je. Poručio je sindikatima školstva da zajednički dođu do rješenja, ustvrdivši kako je nemoguć konsenzus šest sindikata.

(Hina) xmb yaz

Pročitajte više