Propisi za angažiranje pripadnika OS u gašenju požara; ozlijeđeni vojnik još u komi

PRIPADNICI hrvatskih Oružanih snaga, uključujući i ročne vojnike, sudjeluju u protupožarnoj zaštiti na temelju vladina Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, Zakona o zaštiti od požara te Ustava koji utvrđuje ulogu i zadaće pripadnika OS-a.

Ta je informacija dobivena u Upravi za odnose s javnošću i informiranje MORH-a.

U vladinom Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara (objavljenom u NN 37/03), uz ostalo se utvrđuje i Plan uporabe Oružanih snaga u protupožarnoj sezoni i to po rodovima vojske koji se operativno podređuju Državnom vatrogasnom operativnom centru MUP-a koji utvrđuje prioritete njihova angažiranja.

Vladinim se programom, također, utvrđuje da se u sastav Državnog vatrogasnog operativnog centra MUP-a, sukladno prosudbi ugroženosti, u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2003. uključuju predstavnici MORH-a.

U gašenju požara na Lastovu bio je angažiran ročni vojnik Božidar Kuček koji je teško stradao u prometnoj nezgodi pri prebacivanju s jednog požarišta na drugo.

Nesreća se dogodila na cesti Lastovo-Skrivena luka u subotu, 6. rujna, oko 18 sati kada je Kuček ispao iz specijalnog teretnog vozila Hrvatske vojske te pri padu na kolnik teško ozlijedio glavu.

Ozlijeđeni ročnik nalazi se na intenzivnom liječenju u splitskoj kliničkoj bolnici, priključen je na respirator, a danas poslijepodne još je uvijek bio u stanju srednje duboke kome, izvijestili su liječnici splitske bolnice.

Pročitajte više