Proslava 130. obljetnice Hrvatskoga planinarskog saveza

Hrvatski planinarski savez danas je u Ogulinu proslavio 130. obljetnicu u nazočnosti pokrovitelja predsjednika Republike Stjepana Mesića.

U sklopu proslave u ogulinskom kinu Hrvatski planinarski savez (HPS) predstavio je "Zlatnu knjigu hrvatskog planinarstva", autora dr. Željka Poljaka i proširenu alpinističku zbirku u sklopu ogulinskoga Zavičajnog muzeja, a Hrvatska gorska služba spašavanja izvela je vježbu spašavanja unesrećenih osoba iznad Đulina ponora. Unatoč kiši, prema riječima tajnika HPS-a Darka Berljaka, tisuću je planinara iz planinarskih društava iz svih krajeva Hrvatske nakon proslave otišlo na Klek.

Upravo je ljepota Kleka, planine iznad Ogulina, potaknula Vladimira Mažuranića, sina bana Ivana Mažuranića, i književnika Budu Budisavljevića da na prijedlog poznanika - austrijskog znanstvenika i planinara Johanesa Frischaufa - godine 1874. u Ogulinu osnuju Nacionalnu planinarsku organizaciju.

Pokrovitelj 130. obljetnice - predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je koliko je važno što je Hrvatski planinarski savez osnovan kao deveti u Europi, te da je kroz 130 godina bogate planinarske povijesti mnoštvo planinara upoznalo svoju domovinu. "Samo ono što dobro poznajemo, to onda i volimo", rekao je predsjednik Mesić, ističući kako u Hrvatskoj ima ljudi koji dobro poznaju Hrvatsku, a to su planinari, koji je zato ponajviše vole. Na proslavi je bilo oko 600 planinara i uzvanika, a oko ih 400 nije moglo stati u dvoranu ogulinskog kina.

Predsjednik Mesić također je istaknuo da planinarski izleti povezuju stanovništvo mnogih zemalja. "Tako činjenica da je Sljeme posljednji obronak Alpa od fizičke veze s Europom postaje i politička", rekao je predsjednik Mesić, ističući da bolja prometna povezanost te nove autoceste i Ogulin i Hrvatsku u cjelini još više približavaju Europi. "Činjenica da je Hrvatska kao deveta od svih europskih zemalja 1874. godine imala Planinarski savez samo je potvrda da su se hrvatski planinari odavno uključili u Europu", istaknuo je predsjednik Mesić.

(Hina) xvhor ymć

Pročitajte više