Protivnici NATO-a u Bruxellesu održali akciju "NATO Game Over", oko 500 uhićenih

PET GODINA nakon početka rata u Iraku te 10 dana prije NATO summita u Bukureštu, mirovni aktivisti i aktivistice iz svih dijelova Europe obilježili su taj dan akcijom "NATO Game Over".

Hrvatski aktivisti koji se protive ulasku u NATO, povodom jučerašnje akcije izvedene ispred hrvatskog veleposlanstva u Bruxellesu, oglasili su se priopćenjem: "U Bruxelles smo došli kao inicijativa `Neću NATO!`, iz različitih gradova Hrvatske, da zajedno s ostalim antimilitaristima/cama i pacifistima/cama uđemo u sjedište NATO-a i zatvorimo ga. Na taj način smo pokazali naš stav protiv daljnje militarizacije Europe pa tako i Hrvatske".

"Cilj `NATO Game Over` akcije bio je iskazati građansku neposlušnost i otpor militarističkoj politici. Bitan razlog našeg dolaska je bio umrežavanje s ostalim antimilitarističkim grupama i pojedincima koji aktivno pružaju otpor militarističkoj politici NATO-a. Dodatna motivacija bila nam je najava uručivanja pozivnice Hrvatskoj na sljedećem summitu NATO-a koji se održava od 2. do 4. travnja u Bukureštu", navode.

U akciji u sjedištu stožera NATO-a uhićeno oko 500 prosvjednika

U subotu, 22. ožujka, otprilike tisuću aktivista i aktivistica iz 15 europskih zemalja, nenasilno je pokušalo ući u sjedište NATO-a, s ciljem zatvaranja istog. U akciji je uhićeno 500-tinjak osoba, dok je njih između 50 i 70 uspjelo preko ograde ući u sjedište NATO stožera.

"Na taj smo način željeli poslati poruku da nuklearno oružje mora nestati. Aktivisti i aktivistice iz Njemačke, Italije i Španjolske jasno su pokazali da ne žele nove vojne baze i infrastrukture. Češki i poljski mirovni aktivisti i aktivistice ukazali su da je raketni štit neprihvatljiv. Hrvatski, makedonski, finski i švedski aktivisti i aktivistice dignuli su glas protiv priključenja njihovih država NATO savezu, razvijanju vojnih odnosa s NATO-om te uopće postojanju istog. Također, iz Nizozemske, Francuske i Engleske dolazi `ne` prema ratnoj politici", stoji u priopćenju hrvatskih aktivista.

"Budući da je tema ulaska Hrvatske u NATO trenutno aktualna, odlučili smo se za posebnu akciju kako bismo dali dodatni naglasak protivljenju ulaska u NATO - na hrvatsko veleposlanstvo u Bruxellesu postavili smo zidne novine u kojima su detaljno izneseni argumenti protiv priključenja NATO-u i razlozi za ne postojanje istog. Na taj smo način željeli skrenuti pažnju da u Hrvatskoj postoje i drugačiji stavovi te da je bitno otvoriti javni prostor za diskusiju oko neulaska Hrvatske u NATO", navode.

I.M.

Pročitajte više