Reiner: Žalostan sam zbog Milanovića

ŽELJKO REINER, potpredsjednik sabora, za N1 je rekao da se ovlasti predsjednika Republike neće smanjivati, ali da se neće ni povećavati bez obzira na to kakve su želje Zorana Milanovića. 

"Meni je jako teško komentirati Milanovića, kao i svakom ozbiljnom, zbog toga što čovjek, kada razmišlja o ulozi predsjednika jedne države, očekuje da ta osoba bude odmjerena, ozbiljna, takva da reflektira stavove građana, ali na odgovarajući način. Ja sam žalostan. Moram priznati da sam tužan jer kod nas to nije slučaj", rekao je Reiner za N1 pa ukazao na predsjednike država i njihov odnos prema javnosti i novinarima.

"Vidite da su to gospoda. To su ljudi koji se oglašavaju vrlo rijetko, pogotovo u parlamentarnim sustavima", komentirao je. 

"Milanović začudo dobro stoji u anketama"

Potpredsjednik sabora je opet izrazio žaljenje zbog Milanovićeva ponašanja. Komentirao je da se osoba na poziciji predsjednika mora ponašati na određeni način. 

"Mi ne govorimo o fikusu, azalejama, kaktusima, nikakvim vrstama bilja, nego kakav bi predsjednik države trebao biti i kako bi se trebao ponašati. Nažalost, to nije slučaj", kazao je pa ocijenio da Milanović još začudo dobro stoji u anketama, ali da gubi na popularnosti.

"Postoji zanimljiva neravnoteža. Da je bilo tko izvrijeđao onako pojedine novinare i medijske kuće, kako bi reagiralo medijsko društvo. Ja vas uvjeravam da bi bilo sasvim drugačije nego što ste svi reagirali u slučaju Milanovića. Potpuno neravnopravni položaj postoji", kaže Reiner. 

Reiner kaže da se ovlasti predsjednika neće smanjivati, a ni povećavati

Reiner je demantirao da vlada planira smanjiti Milanovićeve ovlasti, kaže da nitko o tome ne razmišlja. 

"Dapače, on je u više navrata premašivao svoje ovlasti. Razmišlja se samo da se dorade neke nedorečenosti u Zakonu o obrani, koji je on donio 2013. godine, a onda rekao da ne valja, što je kod njega često da danas kaže jedno, a sutra suprotno. Uistinu, neke stvari su nedorečene. Treba ih doreći da ne bi došlo do iščitavanja i interpretacija na ovaj ili onaj način", kaže.

No Milanović neće dobiti ni veće ovlasti, naveo je Reiner. "Znam da obožava za sebe govoriti da je vrhovni zapovjednik i to mu jako imponira, međutim, Ustav i zakon definiraju neke stvari. To što on misli da bi on trebao imati veće ovlasti, to je druga stvar i dio njegovog problema", objasnio je.

"Kao premijer Milanović nije učinio ništa za BiH"

Odgovarajući na pitanje je li predsjednik Republike veći zaštitnik prava u BiH, Reiner kaže da se treba prisjetiti činjenica. 

"Kada je on bio premijer i kada je mogao napraviti puno više, nije učinio ništa. Dapače, podržavao je gospodina Komšića i građansku BiH, apsolutno na štetu hrvatskog naroda. Onda je zaključio da bi bilo zgodno prikazati se kao zaštitnik Hrvata.

Je li to da se Hrvatska suprotstavi ulasku Švedske i Finske, što on zagovara, put koji će osnažiti Hrvate u BiH, pridobiti simpatije u EU za Hrvate u BiH? To je apsolutna šteta za Hrvate u BiH. Za razliku od toga, ova vlada je itekako mnogo toga napravila za Hrvate u BiH, koji su, nažalost, u lošoj poziciji. Ovakav pristup može isključivo štetiti Hrvatima", rekao je Reiner za N1.

Pročitajte više