Rusi napali Kijev i Lavov. Poljaci: Projektil ušao u naš prostor, digli smo avione

Fotografija nema veze s napadom opisanim u tekstu. Ilustracija: Profimedia

Rusija je pokrenula zračne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici, što je navelo oružane snage susjedne Poljske da aktiviraju zrakoplove kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora u blizini granice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sustavi protuzračne obrane uključeni u odbijanje napada.

Ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada, rekao je za Telegram Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave. Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava ni veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Poljska: Narušen je naš zračni prostor

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih predsjedničkih izbora. "Već treće jutro prije zore ovog tjedna, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da se potraži zaklon", objavila je američka veleposlanica Bridget Brink na X-u rano u nedjelju.

"Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milijune civila, kršeći međunarodno pravo", dodala je. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Jedna od krstarećih raketa koje je Rusija lansirala u udarima na Ukrajinu tijekom noći nakratko je narušila zračni prostor Poljske, prema vojsci te zemlje. "Objekt je ušao u poljski prostor u blizini grada Oserdowa i ostao tamo 39 sekundi", objavile su oružane snage na platformi društvenih medija X.

"Tijekom cijelog leta promatran je vojnim radarskim sustavima. Poljski i saveznički zrakoplovi su aktivirani, što može rezultirati povećanjem razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje", dodali su. 

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući "kritičnu infrastrukturu".

Pročitajte više