RUSKE SNAGE OPTUŽENE ZA NESTANAK EKSPLOZIVA IZ IRAČKOG SKLADIŠTA

Ruske specijalne snage su "posve sigurno" ukrale eksploziv iz iračkog skladišta streljiva uoči američkog napada 2003. i prebacile ga u Siriju, Libanon, a možda i Iran, izjavio je američki dužnosnik u razgovoru za Washington Times, što je rusko ministarstvo obrane u četvrtak opovrgnulo nazvavši optužbe "lažima".

New York Times koji je u ponedjeljak otkrio aferu o 350 tona eksploziva koji je nestao iz vojnog središta Al-Qaaqa, 50 kilometara južno od Bagdada, piše, pozivajući se na izjave trojice svjedoka, da je skladište okradeno nakon napada u ožujku 2003., ne navodeći točan nadnevak.

Američki zapovjednik David Perkins čija je postrojba zauzela Al-Qaaqu između 3. i 6. travnja 2003., izjavio je u srijedu da su vojnici tada "površno pregledali" objekt, jer su se žurili da što prije stignu u Bagdad.

Zamjenik doministra za obranu John Shaw izjavio je pak u razgovoru koji je u četvrtak objavio Washington Times da su skladište "posve sigurno" ispraznile ruske specijalne snage uz pomoć iračkih obavještajnih služba prije početka rata, dodavši da im je "glavna zadaća bila da uklone svaki dokaz o ugovorima koje su zaključili s Iračanima".

Kako navodi Shaw, Al-Qaaqu su budno nadzirale američke snage, zbog čega krađa nije bila moguća.

Nastanak eksploziva na koji je upozorila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) iskoristio je i predsjednički kandidat na američkim izborima, demokrat John Kerry koji optužuje predsjednika Georgea W. Busha da nestručno vodi okupaciju Iraka.

Predstojnik tiskovnog ureda ruskog ministarstva obrane Vjačeslav Sjedov službeno je potvrdio, kako javlja agencija Interfax, da "ministarstvo obrane i njemu pripadni ustroji ne mogu biti umiješani u krađu eksploziva, jer su ruski vojnici napustili Irak puno prije početka anglo-američke operacije u toj zemlji".

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više