Ruski komunisti otvorili centar za rehabilitaciju Staljina: Želimo sprati ljagu s njegova imena

Foto: 123rf.com

RUSKI komunisti otvorili su Penzi, u samom središtu Rusije, "Centar Staljin" u cilju rehabilitacije imena bivšeg diktatora i njegova djelovanja na čelu Sovjetskog Saveza, javlja AFP.

"Otvorili smo naš Centar kako bi sprali ljagu sa Staljinova imena nakon više desetljeća ocrnjivanja i kleveta", izjavio je direktor Georgij Kamnev, lokalni zastupnik i šef Komunističke partije (KP) u Penzi.

"Nepobitno je da je tijekom Staljinove vladavine stradalo mnogo nevinih, to su greške koje se ne smiju ponoviti. No staljinizam je također sinonim za veličanstvenost zemlje, socijalnu zaštitu, znanstvena i kulturnih postignuća i pobjede u 2. svjetskom ratu", ocijenio je Kamnev.

Centar, smješten u središtu grada s više od 500.000 stanovnika, 600 km jugoistočno od Moskve, u kojem je Komunistička partija vrlo aktivna i zauzima 15 mjesta u regionalnom parlamentu, ima za cilj okupljati studente i povjesničare na okruglim stolovima i konferencijama te organizirati festivale i književne večeri posvećene baštini staljinizma.

Ruske vlasti od pada SSSR-a imaju dvosmisleno stajalište prema Staljinu: službeno je osuđen zbog državnog terora koji je provodio od 30-ih godina prošlog stoljeća pa sve do smrti 1953., no on još uvijek leži pokopan u Kremlju, na Crvenom trgu.

Brojni Rusi još uvijek uz njegovo ime u prvom redu vežu pobjedu nad nacističkom Njemačkom.

Jedan od dva Rusa smatra da "veliki ciljevi" koje je realizirao bivši SSSR opravdava žrtve koje je narodu nametnuo Staljin, a 2012. godine Staljin je dospio na čelo u ispitivanju javnog mnijenja o najvećim ruskim ličnostima.
 

Pročitajte više