Ruski zatvorenik koji se borio u Ukrajini ubio šestoricu suboraca. Traje potraga

Foto: EPA

Policija traga za ruskim vojnikom osumnjičenim da je ubio šestoricu svojih suboraca u istočnoj Ukrajini, piše Newsweek.

Istovremeno, jednom je ruskom časniku počelo suđenje za ubojstvo sedam vojnika pod svojim zapovjedništvom nakon što je prošle godine bacio granatu u sobu u kojoj su boravili.

Osuđenik ubio šestoricu suboraca

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ponavljaju se navodi o niskom moralu među ruskim vojnicima, a razlozi variraju od nezadovoljstva obukom i opremom do preispitivanja vodstva nadređenih.

Ruska vojska popunjava se i osuđenicima, kojima je ponuđena sloboda ako odsluže šest mjeseci vojske, iako posljednji izvještaji govore o manjem oslanjanju ruskih snaga na zatvorenike.

Jedan osuđenik, 57-godišnji mlađi narednik pobjegao je nakon što je 4. svibnja u separatističkoj Narodnoj Republici Donjeck (DPR) pucao na šest svojih suboraca.

Osumnjičenik posjeduje jurišnu pušku AK-12 s prigušivačem i streljivo, a policija pretražuje ruske pogranične regije Rostov, Belgorod i Voronjež ne bi li ga pronašla.

Ovih dana počelo je i suđenje bivšem vršitelju dužnosti zapovjednika voda, naredniku Dmitriju Lobovikovu, koji je optužen za ubojstvo sedam svojih podređenih vojnika i ranjavanje najmanje 10 drugih tijekom proslave Nove godine 13. i 14. siječnja prošle godine.

Narednik bio nezadovoljan stanjem vojnika pa im bacio granatu u sobu

Navodno je bio nezadovoljan onim što je vidio kada je otišao provjeriti stanje vojnika u vojarni. Nakon što je opsovao jednog od vojnika, Lobovikov je otišao u hodnik, odakle je u susjednu sobu u kojoj su spavali vojnici bacio granatu, detonirao plinske boce i uništio dio vojarne, pritom ubivši sedam vojnika.

Lobovikov je pritvoren i optužen za ubojstvo, pokušaj ubojstva, namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda, namjerno uništenje i oštećenje imovine, kao i nedopušteno posjedovanje eksplozivne naprave. U izvješću nije navedeno mjesto incidenta, ali je njegov slučaj saslušala porota na Vojnom sudu zapadnog okruga, koji pokriva europske regije Rusije koje graniče s Ukrajinom.

Njegov se odvjetnik pozvao na njegovu uzornu službu za narodnu miliciju samoproglašene Luhanske Narodne Republike (LNR), za koju Moskva također tvrdi da ju je anektirala od Ukrajine. Kazao je da njegov klijent nije negirao što se dogodilo, ali da se nesreća dogodila slučajno te da je bio neuračunljiv zbog sedativa koje je uzimao s alkoholom.

Rekao je da je njegov klijent pronašao granatu u hodniku te da je nakon sukoba s vojnikom izgubio svijest, a granata se otkotrljala u sobu i eksplodirala ozlijedivši i samog Lobovikova.

Pročitajte više