Sabor završio raspravu o Vladinoj odluci o financiranju prvog tromjesečja 2004.

Prijedlogom odluke o financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih korisnika državnog proračuna za prvo tromjesečje 2004. Vlada nastoji privremenim financiranjem premostiti razdoblje između parlamentarnih izbora i utemeljenja nove vlasti, izjavio je u saborskoj raspravi zamjenik ministra financija Damir Kuštrak .

Vladini prijedlozi privremenih financijskih planova za prvo tromjesečje 2004. odnose se na zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te zavod za zapošljavanje i Hrvatske vode.

"Vlada je imala dvije mogućnosti kako riješiti pitanje 2004., s obzirom na to da službeno još nisu raspisani parlamentarni izbori -predložiti proračun ili privremenu odluku", rekao je Kuštrak. Dodao je da Vlada nije odlučila predlagati proračun za 2004. jer se 15. studenog može dogoditi da Sabor bude raspušten zbog izbora.

Tu Vladinu odluku oporba je ocijenila lošom i predizbornom, a najoštrija je bila koalicijska stranka Libra, koja se danas već usprotivila i Vladinu prijedlogu rebalansa državnog proračuna, i izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna.

Vladinu odluku o privremenu financiranju korisnika državnog proračuna za prvo tromjesečje 2004. Hrvoje Kraljević je u ime Kluba Libre u saborskoj raspravi nazvao "nelogičnom". "U tijeku izvanredne saborske sjednice raspravljamo o toj odluci, a Sabor nije donio odluku da će biti raspušten", rekao je Kraljević. Dodao je da bi prema biračima bilo poštenije da je Vlada predložila proračun za 2004., pa da onda u Saboru i pozicija i opozicija objašnjavaju svoje vizije daljnjeg razvoja Hrvatske.

Sabor je time završio večerašnje zasjedanje.

Pročitajte više