SAD navele pet zemalja koje ne surađuju u borbi protiv terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE navele su u utorak Iran, Kubu, Libiju, Siriju i Sjevernu Koreju kao zemlje koje ne surađuju u cijelosti sa SAD u borbi protiv terorizma.

State Department je priopćio da je američki državni tajnik Colin Powell u godišnjem izvješću potvrdio Kongresu da tih pet temalja ne surađuju u potpunosti sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma, što za posljedicu ima zabranu izvoza američkog oružja u te zemlje.

Powell je s popisa uklonio Sudan i istodobno ukazao da bi i Libija uskoro mogla biti izbrisana nakon što je poboljšala odnose sa SAD, odričući se oružja masovnog uništavanja.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao novinarima kako je uklanjanje Sudana s popisa odraz napretka u borbi Kartuma protiv terorizma, ali da će Washington i dalje vršiti pritisak da Sudan izmijeni ponašanje u Darfuru. U toj zapadnoj regiji provladina arapska milicija koristi nasilje protiv crnačkog stanovništva, čime je prema navodima Ujedinjenih naroda stvorila trenutačno najgoru humanitarnu situaciju u svijetu.

Boucher je u priopćenju rekao kako je Libija poduzela značajne korake u odbacivanju svoje prijašnje potpore terorizmu, a da na popisu onih koji ne surađuju ostaje dok se ne dovrši proces razmatranja ukupnog odnosa prema terorizmu. Nakon toga će se State Department ponovno konzultirati s Kongresom, rekao je Boucher.

Libija i Sudan su, međutim, i dalje na drugom američkom popisu državnih pokrovitelja terorizma koji također nosi zabranu izvoza oružja i omogućuje i druge sankcije, rekao je Boucher.

On je kazao kako je Sudan na tom popisu dijelom zato što su terorističke skupine Hamas i Islamski džihad i dalje nazočne u Kartumu.

Pročitajte više