SAD očekuje od nove vlade Srbije reforme i suradnju s ICTY-em

SJEDINJENE Države su u ponedjeljak izjavile kako od nove srbijanske vlade očekuju da će nastaviti s reformama i punom suradnjom s Haškim sudom, nakon izbora na kojima su uspjeh ostvarile ekstremne nacionalističke stranke.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Srbiji ekstremna nacionalistička Radikalna stranka Vojislava Šešelja pojedinačno je osvojila najviše, 81 mjesto u parlamentu, a Socijalistička stranka bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića 22 mjesta.

Mada su ostvarile uspjeh na izborima pojedinačno ili zajedno Radikalna stranka i Socijalistička stranka, međutim, nemaju dovoljno mjesta u parlamentu s 250 zastupnika da formiraju vladu.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adama Ereli je pozdravio pošteno i slobodno provedene izbore i rekao kako SAD od nove vlade očekuje nastavak reformi.

"Pozivamo stranke koje će ući u novi parlament da brzo postignu konsenzus i formiraju novu vladu kako bi nastavili reformske procese započete u listopadu 2000," rekao je Ereli na konferenciji za novinare.

"Sigurno da očekujemo od stranaka koje zastupaju demokratske ideale i standarde da nastave proces ekonomske, pravosudne i vojne reforme kao i da podupru punu provedbu Daytonskog sporazuma, punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, uključujući uhićenje i izručenje Ratka Mladića na suđenje ICTY-ju te jačanje odnosa sa susjednim zemljama što će dopustiti Srbiji i Crnoj Gori da nastavi prema članstvu u euroatlantskim institucijama," rekao je Ereli.

"Vlada Sjedinjenih Država predana je pomoći Srbiji i Crnoj Gori u teškom ali neophodnom procesu tranzicije i veseli se radu s novom vladom u Beogradu na postizanju naših zajedničkih ciljeva", rekao je kasnije Ereli u priopćenju.

Ereli je komentirajući novinarima visok broj mjesta koje su dobile nacionalističke stranke, Radikalna stranka i Socijalistička stranka, rekao kako je preko 60 posto birača na izborima izabralo stranke koje predstavljaju demokratske tranzicijske procese, a da su stranke koje zastupaju nacionalističke programe dobile samo jednu trećinu glasova.

"Mislim da je vjerojatno da će buduća vlada doći iz većine demokratskih tranzicijskih stranaka", kazao je on.

Milošević kao i Šešelj, koji su trenutno u Den Haagu optuženi za ratne zločine, su u vrhu lista svojih stranaka i imaju pravo na zatupničko mjesto u parlamentu.

Glede uspjeha Slobodana Miloševića na izborima Ereli je rekao kako je Milošević sada angažiran u Den Haagu i kako je time uglavnom sve rečeno.



(Hina) sl dh

Pročitajte više