SAD pritišće Indiju uoči odluke o prijavi Irana UN-u

Zbog iranskog nuklearnog programa indijska vlada našla se između čekića Sjedinjenih Država koje joj prijete raskidom povijesnog sporazuma o nuklearnoj suradnji i nakovnja vlastite ljevice koja prijeti destabilizacijom zemlje, uoči sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu. L

Vijeće guvernera IAEA-e trebalo bi 2. veljače u sjedištu u Beču odlučiti o prijavi Islamske Republike Iran Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je mirnodopski, a Zapad da teži razvoju nuklearnog oružja.

Indijska ljevica, vitalna za opstanak vladajuće koalicije, oštro se usprotivila svrstavanju svoje vlade na stranu Zapada, kako je to New Delhi učinio u rujnu ocjenom da Iran ne ispunjava međunarodne obveze.

"Zajednički smo napisali pismo premijeru (Manmohanu Singhu) kojim jasno kažemo kako ne želimo da vlada glasa za bilo koju rezoluciju prijave (Irana) Vijeću sigurnosti", napisao je A.B. Bardhan, čelnik indijske Komunističke stranke.

Ljevica je time uzvratila na upozorenje američkog veleposlanika u Indiji Davida C. Mulforda da će, ne bude li glasala protiv Irana, Indija ugroziti američko-indijski sporazum o suradnji u civilnom nuklearnom programu.

Taj sporazum, koji su ljeti 2005., postigli premijer Singh i američki predsjednik George W. Bush, nije finaliziran i o važnim se pitanjima tek pregovara i prošlog tjedna u New Delhiju dvije zemlje nisu premostile razlike u stajalištima oko toga koja će se od indijskih postrojenja svrstati u civilna a koja u vojna.

Vojni pogoni, naime, neće biti otvoreni inspektorima za atomsku energiju.

Mulford je naknadno ustvrdio da je bio citiran izvan konteksta te je izrazio žaljenje izložen kritici indijskog ministarstva vanjskih poslova.

Međutim, i američka državna tajnica Condoleezza Rice je za Reuters kazala da Indija "kako bi krenula u novu fazu u kojoj bi joj se na raspolaganje stavila civilna nuklearna tehnologija, mora donijeti tešku odluku".

Sporazum Bush-Singh jamči Indiji pristup civilnoj nuklearnoj tehnologiji koja joj je bila odricana 30 godina jer je, jednako kao i susjedni Pakistan razvijala i testirala nuklearno oružje kršeći međunarodne sporazume.

Ni Indija ni Pakistan nisu potpisali Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Iako je američko-indijski nuklearni sporazum bio bučno pozdravljan neki stručnjaci ali i američki kongresnici kritizirali su ga tvrdeći da umanjuje globalne težnje za neširenjem nuklearnog oružja.

Bush danas Indiju, sve jaču demokratsku i gospodarsku silu na granici s Kinom, drži važnom američkom saveznicom a novi nuklearni sporazum - kojim bi se Indiji dopustila kupnja nuklearnih reaktora i goriva - u središtu je te vizije.

Iran je, u međuvremenu, svog pregovarača za nuklearna pitanja uputio u Kinu, jednu od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koja raspolaže pravom vetom, kako bi je nagovorio da blokira odluku o mogućim sankcijama Iranu bude li doista prijavljen UN-u.

Svoje stajalište o iranskom programu izrazio je i Šveđanin Hans Blix, bivši voditelj međunarodnih inspektora za nuklearno oružje u Iraku čija se ocjena da Irak ne posjeduje nedopušteno oružje pokazala točnom. Blix je u intervjuu za katarsku Al Jaziru ustvrdio da bi SAD-u bilo produktivnije Iranu ponuditi mrkvu nego batinu.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više