Salata uzgojena u svemiru bi mogla predstavljati smrtonosan problem

Foto: NASA

S obzirom na to da je preporučljivo jesti što više voća i povrća, znanstvenici testiraju razne metode uzgoja u svemiru kako bi se astronauti ili komercijalni putnici mogli što kvalitetnije hraniti. No, novo istraživanje ukazuje na to da bi "svemirska salata" mogla predstavljati rizik za astronaute, koliko god bila hranjiva. Problem je u tome što uz uzgoj lisnatih biljaka poput salate i špinata u mikrogravitaciji dolazi poseban "prilog" bakterija. 

Naime, prema testiranjima provedenim na Sveučilištu Delaware, biljke uzgojene u simuliranoj mikrogravitaciji bile su mnogo osjetljivije na patogen Salmonella enterica. Na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) ima puno agresivnih bakterija i gljivica, a ako bi one potaknule razvoj raznih bolesti, astronauti na ISS-u bi bili u životnoj opasnosti. 

Sićušne pore su ostale otvorene i omogućile najezdu bakterija

"Nitko ne želi da cijela misija propadne zbog neke epidemije uzrokovane hranom", rekao je biolog Harsh Bais sa Sveučilišta Delaware. Bais i njegovi kolege su u laboratoriju simulirali uvjete mikrogravitacije i zatim lišću salate dodali bakteriju S. enterica

Iznenadilo ih je što su se sićušne pore (stome) u salati otvorile i omogućile invaziju bakterija. Stome obično služe tome da spriječe najezdu patogena, dok istovremeno pomažu biljci pri "disanju", piše Science Alert

Znanstvenici su zatim salati dodali korisnu vrstu bakterija, koja obično štiti biljke od vanjskih stresora, ali obrana i dalje nije bila efikasna. Izgleda da mikrogravitacija onemogućuje kemijske reakcije pomoću kojih zelena salata osigurava svoju zaštitu. 

"Nismo očekivali da će stome ostati otvorene kada smo biljku izložili stresu. Napravili smo to da salata nije znala što je gore, a što dolje, odnosno poremetili smo njenu reakciju na gravitaciju", rekao je biolog Noah Totsline. 

Problematične svemirske bakterije

Mada su prijašnje studije pokazale da je svemirska salata sigurna za konzumaciju i jednako hranjiva kao i ona uzgojena na Zemlji, ovo novo istraživanje ukazuje na to da bi moglo doći do problema pri borbi s patogenima.  

S obzirom na to da svemirske bakterije znaju biti poprilično gadna stvorenja (pokazalo se da tijekom mikrogravitacije neke od njih mogu trajno mutirati i brže se razmnožavati), to predstavlja određenu prepreku na kojoj se mora raditi. 

"Moramo smanjiti rizike za one koji borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji i za one koji će tamo doći u budućnosti. Važno je što bolje razumjeti kako patogeni reagiraju na mikrogravitaciju kako bismo mogli što prije naći rješenja za potencijalne probleme", navodi mikrobiologinja Kali Kniel. 

Istraživanje naziva Simulated microgravity facilitates stomatal ingression by Salmonella in lettuce and suppresses a biocontrol agent objavljeno je u časopisu Scientific Reports. 

Pročitajte više