SCG: Prosvjed zbog deklaracije albanskog parlamenta

MINISTARSTVO vanjskih poslova Srbije i Crne Gore uručilo je veleposlanstvu Albanije u Beogradu prosvjednu notu povodom usvajanja Deklaracije albanskog parlamenta, kojom je osuđena Deklaraciju o Kosovu Skupštine Srbije, koju je albanski parlament ocijenio kao povratak nacionalističkoj politici.

"Usvajanje takve deklaracije u albanskom parlamentu zapravo predstavlja grubo kršenje i miješanje u unutarnje poslove susjedne zemlje. Ono predstavlja jedan pokušaj da se utječe, odnosno da se destabilizira situacija u regiji i to je nešto što Srbija i Crna Gora ne mogu dopustiti", kazala je danas Aleksandra Joksimović, pomoćnica ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Radiju B92. "Zbog toga smo uputili prosvjed, naročito imajući u vidu da se to protivi i Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu", dodala je ona.

Činjenica je, kazala je Joksimović, da je dosadašnja politika Albanije prema Kosovu bila umjerena, te su vlasti u Beogradu smatrale da u toj politici imaju partnera s kojim će se moći zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja. "Međutim, posljednjih nekoliko izjava nekolicine dužnosnika iz Albanije je pokazalo da se, zapravo, politika Albanije prema Kosovu na određeni način mijenja. To koincidira s eskalacijom nasilja na Kosovu. Ono što je sasvim sigurno, jest da ćemo mi pokušati ostvariti otvoreni dijalog s Albanijom i kad je Kosovo u pitanju. Naš cilj i interes je otvaranje dijaloga između Beograda i Prištine, a bojim se da upravo sve ove akcije vode ka sprečavanju jedinog mogućeg puta ka ostvarivanju povjerenja i ka dolaženju do određenih rješenja kad je Kosovo u pitanju", kazala je pomoćnica ministra.

Srbijanski parlament je prošloga tjedna, na izvanrednoj sjednici, jednoglasno donio Deklaraciju o Kosovu.

Pročitajte više