Šibenski sudac: "Dvije djevojčice iz razreda dogovarale su se da će mojoj kćeri slomiti nogu"

Foto: 123rf

SUDAC Općinskog suda u Šibeniku Mato Jelić odlučio je s javnosti podijeliti slučaj vršnjačkog nasilja kroz koji prolazi njegova maloljetna kći. Kako tvrdi Jelić, njegovu kćer razredni kolege iz osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu maltretiraju već godinama.

"Sve je počelo još u trećem razredu. Moja kći je odlična učenica, vrhunska sportašica i članica hrvatske kadetske reprezentacije jednog borilačkog sporta. Nakon što je osvojila prve medalje, dvije ljubomorne učenice iz njezinog razreda prekinule su se družiti s njom i nagovorile ostale kolege da učine isto", započeo je svoju priču Jelić.

"Nitko ne želi pričati s njom"


"Od tada ju ne prestaju maltretirati preko društvenih mreža, nitko iz razreda ne želi s njom pričati jer bi završio na 'crnoj listi' tih dviju učenica. Moja kći zbog sportskih obaveza često izbiva iz škole, no po povratku joj nitko ne smije reći koje gradivo je propustila niti joj posuditi školske zadaće. Izbačena je iz svih razrednih grupa za dopisivanje u kojima su dotične učenice nastavile s omalovažavanjem", tvrdi Jelić, koji je dobio fotografije poruka u kojima se vidi navedeno omalovažavanje. Sve je prijavio školskoj pedagogici koja je s autoricama poruka obavila jedan obavijesni razgovor, dok drugi još nije održan.

Ravnatelj škole Ivan Uzun kratko je za ŠibenikIN rekao da nije bilo propusta u radu škole, ali da će sve ipak utvrditi nadležne službe. Jelić je, pak, otkrio još detalja o vršnjačkom nasilju.

"Htjele su joj slomiti nogu"

"U prosincu prošle godine, moja kćer je uključila snimanje na mobitelu i sakrila ga u ormarić svlačionice sportske dvorane. Na snimci se jasno čuje kako se te dvije djevojčice dogovaraju da joj na satu tjelesnog odgoja slome nogu. Odmah sam otišao psihologu koji ih je pozvao na razgovor. One su priznale da su pretjerale, a on je zapisnik predočio ravnatelju. Priopćeno mi je kasnije da će njima dvjema biti izrečene pedagoške mjere i da će se obavijestiti Centar za socijalnu skrb u Kninu, a ravnatelj me je zamolio da ne podnosim prijavu policiji", nastavio je Jelić i otkrio kako je nasilni dvojac i prije ovog slučaja izudarao njegovu kćer po nogama. Ništa od obećanog nije poduzeto, a pedagoške mjere im nisu izrečene, nakon čega su one nastavile s maltretiranjem.

Djevojčica posjećuje psihologa

"Na međunarodnom turniru moja kći je osvojila zlatnu medalju i pobijedila jednu od djevojčica koje ju maltretiraju. Uslijedio je 'revanš' u školi, a dijete mi je došlo kući žaleći se na glavobolju i bolove u trbuhu. Odmah mi je rekla da više ne želi ići u školu jer joj je dosta svakodnevnog maltretiranja od kojeg je nitko u školi ne želi zaštititi", ogorčen je Jelić. Njegova kći zbog narušenog psihičkog i fizičkog zdravlja posjećuje psihologa.

Jelić smatra da su ravnatelj i stručni tim škole napravili teške propuste ne zaštitivši njegovu kćer. Iz tog razloga je krajem siječnja uputio zahtjev za provođenjem inspekcijskog postupka u Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu i sve dokumente poslao policiji, pučkoj pravobraniteljici za djecu, kninskom centru za socijalnu skrb i resornom ministarstvu. Traži razrješenje ravnatelja i izvanredne otkaze članovima stručnog tima škole.

"Izricanje tako teških mjera tražim jer je nasilničko ponašanje u kninskoj osnovnoj školi učestalo, a odgovorne osobe u svim tim slučajevima ponašaju se pasivno. Znam za bar desetak slučajeva vršnjačkog nasilja i nadam se da će moje istupanje u javnost ohrabriti djecu koja ga trpe i njihove roditelje da se ohrabre i prijave ga", zaključio je Mato Jelić.

Pročitajte više