SiCG: Danas rješenje o izručenju Simatovića Haškom sudu

MINISTAR za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić potvrdio je da će tijekom današnjeg dana potpisati rješenje o izručenju osnivača i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki Franka Simatovića Frenkija Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

Rješenje o izručenju će zatim, kako je ministar Ljajić kazao agenciji Beta, biti proslijeđeno nadležnom okružnom sudu, MUP-u Srbije i Nacionalnom komitetu za suradnju s Haškim tribunalom, a konačni datum izručenja odredit će MUP Srbije u dogovoru s nadležnima u Den Haagu.

Također za ratne zločine optuženi bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije (1991-1998) Jovica Stanišić, uhićen kao i Simatović dan nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka ove godine, zbog kirurške intervencije je smješten u Klinički centar Srbije, te je još neizvjesno kad će biti izručen Haškom sudu.

Haška optužnica obojicu optuženih predstavlja kao sudionike "zajedničkog zločinačkog pothvata" u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a Haški sud potvrdio je optužnicu nakon što su Simatović i Stanišić uhićeni nakon atentata na premijera Zorana Đinđića.

Pročitajte više