sindikat "Đure Đakovića" najavio sindikalne akcije ako se prekinu projekti

Sindikat Specijalnih vozila "Đure Đakovića" iz Slavonskog Broda najavio je danas pokretanje sindikalnih akcija ako se u sljedećih deset dana ne riješi model financiranja programa teretnih vagona.

"Ako treba, dolazimo i na Markov trg", rekao je na konferenciji za novinare glavni povjerenik Sindikata metalaca Specijalnih vozila Antun Štivić.

Iako su zadovoljni posljednjim informacijama iz HŽ-a o nastavku započetih projekata, u Sindikatu Specijalnih vozila kažu kako trenutačna dugovanja za isporučenu seriju teretnih vagona ozbiljno ugrožavaju poslovanje i isplatu plaća.

U ovom trenutku najvažnije je da se riješi pitanje financiranja projekta HŽ-a jer to definitivno ugrožava ovu tvrtku koja ima europske standarde, ustvrdio je Štivić.

U sindikatu su ogorčeni što Uprava "Đakovića", u očekivanju naplate poslova odrađenih za HŽ, ne pronalazi alternativne izvore financiranja. U pogonima već nema materijala za rad, pa je ugrožen posao za 150 radnika s ugovorima na određeno vrijeme, upozorava sindikat koji je izrazio i ogorčenost zbog najava o odustajanju od razvoja tenka Degman.

"Ako je 'Đaković' tvrtka od strateškog interesa - kako kažu u Vladi - nije nam jasno zašto lokalne vlasti i naši saborski zastupnici oštrije ne reagiraju na mogućnost odlaska predviđenih projekata, što u konačnici znači i ukidanje više stotina radnih mjesta", kažu u sindikatu.

(Hina) xvruž yln

Pročitajte više