SKORO 10 POSTO AMERIČKIH ZATVORENIKA NA DOŽIVOTNOJ ROBIJI

Skoro 10 posto svih zatvorenika u američkim zatvorima nalazi se na odsluženju doživotne kazne što je povećanje od 83 posto u proteklih deset godina.

Oko 128.000 ljudi - ili svaki jedanaesti zatvorenik - osuđeno je na doživotnu kaznu, od kojih većina za nasilne zločine, a 69 posto za ubojstvo, izvijestila je Sentencing project, skupina iz Washingtona koja se bavi pitanjima američkih zatvora i promiče alternative zatvaranju.

U dvije američke savezne države, New Yorku i Kaliforniji, taj postotak je blizu 20 posto.

Povećanje u proteklih deset godina nije rezultat porasta kriminala u Americi, koji je od 1992. do 2002. opao za 35 posto, nego strožih zakona i opće atmosfere žešće borbe protiv kriminala u SAD-u.

Skupina tvrdi da je široka primjena osuđivanja na doživotni zatvor zamaglila razlike između zločina koji stvarno zaslužuju takvu kaznu i drugih manje teških. Tako je 4 posto osuđenika dobilo doživotni zatvor za kriminal vezan za narkotike, 3,9 posto za kriminal povezan s vlasništvom, a među osuđenicima je i značajan broj žena koje su ubile svoje muževe nakon što su ih ovi fizički zlostavljali.

Izvješće navodi da je preko 23.000 osuđenika na doživotni zatvor mentalno bolesno i da je bolest možda uzrokovala zločin.

Neki zatvorenici dobili su doživotni zatvor za vrlo sitne prijestupe poput sitnih krađa prema pravilu da treći prijestup donosi doživotni zatvor.

Duljina odslužene kazne osuđenih na doživotni zatvor povećala se s između 1991. i 1997. s 21 na 29 godina. Udio onih koji služe doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja bio je u 2003. jedan od četiri, a 1992. jedan od šest zatvorenika.

Rast broja osuđenika na doživotni zatvor povećao je i troškove jer svaki zatvorenik koji odsluži 40 godina staje državu milijun dolara.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više