Slovački premijer: Prekidam komunikaciju s četiri medija, oni ne objavljuju istinu

Foto: EPA

Slovački premijer Robert Fico danas je obustavio komunikaciju s četiri vodeća medija nakon što ih je optužio da ne izvještavaju istinito.

Fico je postao premijer četvrti put prošli mjesec, predvodeći ljevičarsko-nacionalističku koaliciju nakon izbora u kojima je napao liberalne politike, slovačke zapadne saveznike i medije kritične prema njemu i njegovoj stranci SMER.

Dao je ostavku prije pet godina, uslijed velikih uličnih prosvjeda zbog ubojstva novinara Jana Kuciaka, koji je istraživao političku korupciju.

Zaprijetio da će im spriječiti ulazak u vladine urede

Danas je Fico rekao da novine i online novinski portali Dennik N, Aktuality.sk - u kojima je Kuciak radio - kao i SME i TV Markiza, "nisu ispunili obvezu" istinitog, potpunog i pravovremenog informiranja od formiranja njegove nove vlade.

"Sve dok navedeni mediji ne počnu ispunjavati svoje zakonske obveze, premijer Fico prekida svaku komunikaciju s njima", priopćio je ured vlade.

Prošli tjedan Fico je zaprijetio da će spriječiti ulazak četiri medija u vladine urede.

Međutim, Dennik N i SME rekli su u ponedjeljak da su njihovi novinari ipak uspjeli ući.

"Godinama ne odgovara na pitanja"

Izvršni urednik Dennika N Matus Kostolny rekao je da Fico "već godinama" nije odgovorio na pitanja njegovih novina, čime krši zakone.

"Fico se prestrašio i nije nam zatvorio vrata pred nosom. Ni on nas neće moći ušutkati", rekao je Kostolny.

Glavna urednica SME-a Beata Balogova optužila je Fica na Facebooku da dijeli medije u prijateljske i neprijateljske grupe, no rekla je da neće uspjeti "zastrašiti" njezine novine i natjerati ih u samocenzuru.

Pročitajte više