Slovenci većinom ponosni na partizane, neki i na domobrane

Većina Slovenaca, njih 83 posto, ponosna je na ulogu svojih predaka u pobjedi nad nacifašizmom, pri čemu misle na partizansku ulogu osloboditelja od stranih okupatora, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja čije je rezultate u utorak objavilo ljubljansko "Delo".

U anketi u kojoj je sudjelovalo preko 2000 ispitanika, 83 posto je izjavilo da je pobjeda nad nacizmom i fašizmom razlog za ponos, 13 posto ispitanih nije dalo odgovor, a da razloga za ponos nema ocijenilo je 4 posto ispitanika.

Glede događaja tijekom ratnih godina, polovica ispitanih smatra da su partizani vodili pravednu borbu, dok su njihovi domaći protivnici, slovenski domobrani, surađivali s Talijanima i Nijemcima. Petnaest posto smatra da bi se borba domobrana protiv partizana koje su vodili komunisti mogla opravdati da domobrani nisu surađivali s okupatorima. Voditelj istraživanja Niko Toš izjavio je da su pogledi Slovenaca o NOB-u danas jedinstveni iako postoje razlike između simpatizera lijevih stranaka koji su u istraživanju izrazili jasniji ponos prema pobjedi nad nacifašizmom i desnih stranaka kod kojih je to stajalište mnogo manje izraženo.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više