Slovenija će imenovati novog supredsjedatelja SOPS-a

Slovenija će uskoro imenovati novog supredsjedatelja mješovite komisije za izvođenje sporazuma o malograničnom prometu i suradnji s Hrvatskom (SOPS), najavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl dodavši kako će sadašnji supredsjedatelj slovenskog dijela povjerenstva Aleksander Geržina preuzeti poslove vezane na predsjedavanje Slovenije Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) iduće godine.

Vajgl je u srijedu na konferenciji za novinare posvećenoj predstavljanju aktivnosti na vanjskopolitičkom području u svjetlu interpelacije koju je protiv vlade pred jesenske izbore pokrenula opozicija pojasnio i sadašnje stanje odnosa Slovenije i Hrvatske.

Vajgl je rekao da njegov datum susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom nije dogovoren, ali da će do njega doći, a ponovio je i stajalište da za slovensku stranu nije prihvatljiva promjena, odnosno unošenje "novih elemenata" u kodeks o ponašanju ribara u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu u kojemu bi ribarenje bilo izuzeto od policijskog nadzora.

"U Piranskom zaljevu sada vlada olimpijsko primirje, ali na žalost ne mogu jamčiti da neće dolaziti do novih incidenata", izjavio je Vajgl.

Pojasnio je da će njegovo ministarstvo i dalje tražiti rješenja kako ukloniti sadašnje teškoće slovenskih ribara koje, kako je dodao, izviru uglavnom iz činjenice da ne postoji sporazum o granici.

"To međutim ne bi smio biti razlog za probleme ako su nakane obiju strana jasne, a to je da razvijamo dobrosusjedsku suradnju usmjerenu na budućnost", dodao je Vajgl.

(Hina) xfl ysd

Pročitajte više