SLOVENIJA I IRAČKA KRIZA: VLADA RETERIRA OD IZJAVE SKUPINE VILNIUS

Slovenska vlada u četvrtak je na redovnoj sjednici raspravljala o politici prema iračkoj krizi i kritikama koje su joj upućene u javnosti zbog potpisivanja deklaracije zemalja skupine Vilnius 10.

Kako je nakon sjednice na konferenciji za novinare izjavio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, izjava skupine Vilnius 10 dopušta ´različite interpretacije´, ali sama po sebi nije u suprotnosti sa ujednačenim stajalištem Ljubljane prema iračkoj krizi.

´Naše je stajalište da iračku krizu treba riješiti u okviru UN-a, odnosno Vijeća sigurnosti, a današnji zaključci vlade sažimaju različita stajališta i izjave koje smo povodom krize davali´, rekao je šef slovenske diplomacije.

Sociolog dr. Rastko Močnik, glasnogovornik skupine intelektualaca koji se protive izjavi skupine Vilnius 10 i slovenskom sudjelovanju u njoj izjavio je u četvrtak da su na peticiju koju su poslali vladi i parlamentu sa zahtjevom da se službeno odreknu proameričke deklaracije zemalja Vilnius 10, do sada prikupili 200 potpisa. Močnik za subotu u Ljubljani najavljuje nove demonstracije protiv napada na Irak i tvrdi da bi Slovenija morala međunarodnoj zajednici poslati jasnu poruku da se odriče spomenute izjave.

Neke su manje stranke i pokreti najavili kako razmišljaju o pokretanju pitanja odgovornosti ministra Dimitrija Rupela u parlamentu, dok stranke desnog centra kritiziraju vladu da je u povodu izjave skupine Vilnius 10 djelovala nekoordinirano, što je slab signal prije ulaska zemlje u euroatlantske asocijacije.

Pročitajte više