Slovenski upravni sud odbio zahtjev čovjeka za brisanjem iz knjige krštenih

Ilustracija: EPA

UPRAVNI sud u Sloveniji odbio je zahtjev čovjeka koji se formalno ispisao iz Katoličke crkve da se iz župne knjige krštenih izbrišu i njegovi osobni podaci.

On se u upravnom postupku pozivao na Uredbu o zaštiti podataka (poznatiju pod engleskim akronimom GDPR) koja je u Europskoj uniji na snazi od 2018. godine, a predviđa pravo na brisanje osobnih podataka ako se oni obrađuju suprotno željama onoga tko je izašao iz neke organizacije ili društva.

Zaštita osobnih podataka

Nakon što je njegov zahtjev najprije odbila Crkva, a onda i vladin povjerenik za zaštitu osobnih podataka, isto je stajalište u postupku zauzeo i Upravni sud. Prema njegovoj odluci, članak 17. GDPR-a, koji daje pravo na brisanje podataka, ne odnosi se na matične knjige krštenih kojima upravlja Katolička crkva, a predstavljaju arhivsko gradivo od javnog interesa, prenijeli su mediji odluku Upravnog suda.

Sud je u odluci također naveo da pohrana osobnih podataka pojedinca u spomenutom slučaju ne znači kršenje njegovih prava ili slobode jer mu je pravo da ne pripada nijednoj konfesiji priznato već time što je u crkveni arhiv unesena zabilježba da je iz Crkve istupio.

Čovjek je tvrdio da su njegovi podaci u knjizi krštenih vođeni nezakonito, pa ih treba izbrisati, te da nije dovoljno to što je njegova izjava da istupa iz Katoličke crkve samo navedena kao zabilješka u podacima o krštenju.

Pročitajte više