Solana: EU i dalje podržava državnu zajednicu Srbije i Crne Gore

VISOKI predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana naglasio je u telefonskom razgovoru s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem da EU i dalje podržava državnu zajednicu, javila je u srijedu agencija Beta, pozivajući se na izvore EU u Bruxellesu.

Solana je naglasio da je "jasan stav" europske petnaestorice da Srbiji treba vlada demokratskih snaga, opredijeljenih za reforme i uključivanje u EU, te je ponovio raniju izjavu da bi srbijanska vlada uz potporu socijalista Slobodana Miloševića "imala velikih teškoća u ekonomskim i političkim odnosima s međunarodnom zajednicom".

EU se zauzima za formiranje vlade "koja dijeli iste vrijednosti i drži se pravca kojim je išla i prethodna vlada", prenosi agencija Solanine riječi.

Izvori Bete u Bruxellesu naglasili su da "bez boljitka nema napretka niti na Balkanu", te da će "loše stanje u Srbiji imati loš utjecaj, proširit će se - na jedan ili drugi način - na sve susjede u regiji".

Srbijanska vlada bi, prema najavama iz Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, trebala biti uskoro formirana uz podršku Socijalističke partije Srbije.

Osim DSS-a, u novoj vladi sudjelovale bi i G17 Plus Miroljuba Labusa i koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića, dok će Demokratska stranka Borisa Tadića i Zorana Živkovića najvjerojatnije ostati izvan vlade, ali i uskratiti podršku manjinskoj vladi vjerojatnog mandatara Vojislava Koštunice.

(Hina) xttag yrt

Pročitajte više