Srbija pod žestokim pritiskom: Izručite Mladića i Karadžića ili više nema financijske pomoći

KAO ŠTO se i očekivalo, netom nakon uhićenja najpoznatijeg hrvatskog optuženika za ratne zločine, međunarodna zajednica počela je vršiti izuzetno snažan pritisak na Srbiju, koja Haagu mora izručiti dva najtraženija čovjeka na svijetu - Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Podsjetimo, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte je jučer oštro kritizirala vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, te od njih zahtijevala da s Haškim sudom surađuju po "hrvatskom modelu".

Kazala je kako ni međunarodna zajednica, niti Republika Srpska i Srbija i Crna Gora ne čine dosta da ih uhvate i izruče Den Haagu. Ustvrdila je da su Karadžić i Mladić u dosegu SiCG i BiH, te da se te dvije zemlje treba držati odgovornima za neuspjeh u njihovu uhićenju.

No, još teže od izjava Carle del Pone vlastima u SiCG će pasti izjava Roberta Handa, savjetnika Vijeća američkog Kongresa za sigurnost i suradnju u Europi.

"Posledice izostanka suradnje će biti preispitivanje dalje financijske pomoći Srbiji u novoj fiskalnoj godini. I ove godine vrijede isti uvjeti kao i prošle i zato ćemo preispitati treba li SAD ukinuti pomoć Srbiji." - kazao je Hand.

"Možda ćemo se čak i suprotstaviti prijedlozima da Srbija dobije pristup međunarodnim financijskim institucijama i pomoć koju one mogu pružiti. Možda će i zemlje članice Evropske unije usporiti ili prekinuti pregovore sa Srbijom." - zaključio je Hand.

Pročitajte više