Srbija: Prema procjeni na izbore izašlo 60,3% birača

NA DANAŠNJE parlamentarne izbore u Srbiji se odazvao izrazito velik broj birača. Prema procjeni CESID-a, do 20 sati, kada su birališta zatvorena, na izbore se odazvalo čak 60,3% birača.

Birači se, kako je poznato, mogu opredijeliti za jednu od 20 izbornih lista stranaka i koalicija, među kojima je pet manjinskih. Da bi stranke i koalicije ušle u parlament trebaju prijeći izborni prag od pet posto, dok manjinske stranke trebaju prijeći tzv. prirodni prag.

"Naša su predviđanja da će glasati oko četiri milijuna birača, no ne bi me iznenadilo ni kad bi taj broj bio i veći. To se može objasniti velikim interesom birača za budućnost zemlje. To je jako dobro." - rekao je za B92 Zoran Lučić, predstavnik CESID-a.

Lučić je rekao i kako su do sada izbori prošli bez većih incidenata i nepravilnosti.

Prve neslužbene rezultate izbora objavit će Centar za slobodne izbore i demokraciju oko 22 sata, dok Republička izborna komisija do 25. siječnja mora proglasiti službene i konačne izborne rezultate.

Skupština Srbije ima rok od 20 dana za konstituiranje u novom sastavu, dok se nova vlada Srbije mora se formirati 60 dana nakon toga. Preciznije, ukoliko do 29. svibnja ne bude formirana nova vlada, prema Ustavu Srbije raspisat će se novi parlamentarni izbori.

Istraživanja javnog mijenja proteklih dana nude zbunjujuće i kontradiktorne prognoze, no podaci agencije Strategic Marketing, objavljeni u tamošnjem listu Press, prednost daju radikalima.

D.R./I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više