Što nas čeka idući tjedan? Jako zatopljenje pa preokret, spominje se i snijeg

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

IZNADPROSJEČNA toplina i promjenljivo vrijeme za mnoge će biti najvažnije meteorološke odlike većeg dijela novoga tjedna. 

Povremene mjestimične kiše bit će uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, ponajviše u ponedjeljak i četvrtak, te vjerojatno za vikend, kada je velika vjerojatnost pada temperature i snijega u gorju, javlja HRT.

Sutra toplije, ponegdje kiša

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sutra će biti promjenljivo oblačno, uz povremeno moguće malo kiše, vjerojatnije u drugom dijelu dana. Budući da će noću i ujutro temperatura biti oko 0°C - kolnici ponegdje mogu biti skliski. Uz uglavnom slab južni vjetar, najviša temperatura bit će većinom oko 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također promjenljivo oblačno, ali i vjetrovitije i toplije nego na istoku. Mjestimice može biti i slabe kratkotrajne kiše. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, uz koji će temperatura nakon jutarnjih vrijednosti od 1 do 5 °C porasti do oko 11 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito prijepodne i sredinom dana. Puhat će slab i umjeren vjetar, većinom južni i jugozapadni, uz koji će more biti malo i umjereno valovito. Jakih udara bit će većinom u gorju. Temperatura uglavnom od 5 do 10 °C, na moru između 8 i 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno oblačno, povremeno s kišom, a puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak. Najniža temperatura od oko 5 °C u unutrašnjosti do oko 11 °C na obali, a najviša dnevna većinom između 10 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske povremena kiša uglavnom u drugom dijelu dana, a prije toga će biti i kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar većinom slab istočni i jugo, uz malo valovito more. Jutarnja temperatura 10 do 12 °C, u zaobalju i oko 6 °C, a najviša dnevna na obali i otocima između 12 i 16 °C.

U nastavku tjedna promjenljivo i relativno toplo

U utorak prijepodne na kopnu još rijetko slaba kiša, ponegdje vjerojatno i magla, zatim uglavnom suho i djelomice sunčano. U četvrtak prolazno naoblačenje uz većinom malo kiše, a više će vjerojatno pasti u subotu, kada će u gorju biti i snijega. Vjetar u srijedu u početku umjeren sjeverni, zatim ponovno južni i jugozapadni, u subotu opet sjeverni, uz pad temperature. Do tada iznadprosječno toplo, ujutro samo rijetko uz mogućnost slabog mraza.

Na Jadranu će u prvom dijelu utorka mjestimice biti kiše, a zatim će se razvedravati. U srijedu će prevladavati sunčano, a u četvrtak ponovno oblačnije, uz malo kiše. Obilnija vjerojatno u subotu. Izmjenjivat će se sjeverozapadnjak i jugo, u srijedu ponegdje i jaka bura, a najvjetrovitije će vjerojatno biti u subotu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

I prema izgledima vremena Državnog hidrometeorološkog zavoda vidljivo je da će idući tjedan biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te iznadprosječno toplo. Mjestimice će pasti malo kiše, češće na Jadranu i područjima uz njega, a u srijedu uglavnom bez kiše te najsunčanije. Na kopnu je ujutro moguća magla, osobito u utorak. Zapuhat će sjeverozapadnjak, potom na Jadranu i bura, a u četvrtak jugo.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a potvrđuje i novi val zahlađenja koji se očekuje za vikend, točnije u subotu, kada će temperature na kopnu pasti za 10-ak stupnjeva.

Pročitajte više