STRASBOURG: ELIZABETH REHN: OPROSTILA SE OD POLITIČKIH DUŽNOSTI

Elizabeth Rehn dugogodišnja predstavnica UNa za jugoistočnu Europu oprostila se u četvrtka u Strasbourgu od političkih dužnosti.

Predsjedateljica prvog radnog stola Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu odlazi iz politike zbog osobnih razloga, odnosno bolesti supruga.

Elisabeth Rehn od 1995. do 1998. bila je posebna izvjestiteljica UN Komisije za ljudska prava za područje RH, BiH i tadašnje SRJ, a od siječnja 1998. posebna izaslanica glavnog tajnika UN za BiH.

Podnoseći izvješće o stanju na jugoistoku Europe izaslanicima na Kongresu lokalne i regionalne samouprave Vijeća Europe Rehn je ponajviše govorila o situaciji na Kosovu ocijenivši da se u toj srbijanskoj pokrajini bilježe značajni pomaci na bolje.

"Kada ljudima omogućimo posao i normalan život prestat će i krug nasilja", istaknula je Rehn koja smatra da je lokalnim kosovskim vlastima uz savjete i potporu potrebno osigurati i novac za ispunjavanje poslova iz njihove nadležnosti.

O stanju na Kosovu govorio je i voditelj ureda VE u Prištini Owen Masters koji smatra da na Kosovu još nije zajamčena sloboda kretanja pripadnicima nacionalnih zajednica.

Owen se zauzeo za jaču neovisnost lokalnih od središnje vlasti i snažniju aktivnost međunarodne zajednice u uspostavi mira i stabilnosti na tome području.

Raspravom o jugoistočnoj Europi završava 11. Kongres lokalne i regionalne samouprave VE na kojem je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo predvođeno dubrovačkom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom.

(Hina) xbcav ysb

Pročitajte više