Suđenje Škabrnjanima zbog napada u Biljanima

NA OPĆINSKOMsudu u Benkovcu danas je počelo suđenje trojici mještana Škabrnje i jednom iz Smilčića zbog napada na obiteljske kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim 25. srpnja ove godine.

Žiteji Škabrnje: Zoran Bilaver (31), Ljubo Bašić (44) i Denis Žilić (36), te Ivan Duspara (23) iz Smilčića optuženi su da su 25. srpnja u ranim jutarnjim satima kamenjem napali četiri obiteljske kuće srpskih povratnika u Biljanima Donjim, a ispred jedne izazvali i požar te tako po optužnici počinili kazneno djelo rasne i vjerske mržnje protiv međunarodno zaštićenih vrijednosti.

Protiv trojice žitelja Škabrnjana počela je glavna rasprava, no protiv mladića iz Smilčića Ivana Duspare nije počela rasprava, jer se njemu jedinom nije pojavio odvjetnik u sudnici.

Svi optuženi su se po čitanju optužnice izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Općinski državni odvjetnik Goran Troskot je zatražio da se trojici Škabrnjana izreknu zatvorske kazne u trajanju od po jedne godine i šest mjeseci.

Trojica Škabrnjana se optužuju da su zajednički i udruženi počinili napad kamenjem na srpske povratničke kuće i izazvali požar, a četvrtooptuženi Ivan Duspara da ih je prevezao svojim kombi vozilom iz Škabrnje do Biljana Donjih i tako pomogao u tom napadu.

Glavna rasprava traje.

Pročitajte više