Svako peto dijete u Sjevernoj Koreji zaostaje u razvoju

Foto: EPA

NEISHRANJENOST je u Sjevernoj Koreji još uvijek raširena iako narod te zemlje sve više prihvaća simbole modernizacije i bogatstva, pokazalo je izvješće UN-a.

Svako peto dijete manje je od prosjeka za svoju dob, izvijestio je UNICEF u izvješću objavljenom u srijedu i istaknuo da je zaostajanje u razvoju "pokazatelj kronične ili česte neishranjenosti".

Udio takve djece je od 2012. pao s 28 na 19 posto u prošloj godini, prema izvješću UNICEF-a temeljenom na istraživanju sjevernokorejske vlade koje je obuhvatilo 8500 domaćinstava.

Samo 30 posto domaćinstava posjeduje hladnjak

Svako deseto dijete pati od dijareje koju često uzrokuje zagađena voda što, prema statistikama, može doprinijeti pothranjenosti.

UNICEF-ova šefica za Aziju Karin Hulshof je na konferenciji za tisak u Ženevi rekla da su podaci studije za 2017. godinu pouzdani i mnogo bolji od prethodne provedene 2009. 

Istraživanje također nudi i uvid u domove i živote ljudi u toj izoliranoj državi. Više od 50 posto mladih i odraslih  posjeduje mobilni telefon, a više od 80 posto ga je koristilo posljednjih mjeseci.

Gotovo svako peto domaćinstvo ima računalo.

Građanima nije dopušteno koristiti globalni internet, ali postoji nacionalni internet kojemu iz doma pristupa samo 1,4 posto stanovništva.

Više od 60 posto sjevernokorejskih domaćinstava ima električno kuhalo za rižu, no samo 30 posto posjeduje hladnjak.

Pročitajte više