Svjetske agencije o rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj

STRANE agencije osvrnule su se u ponedjeljak na rezultate lokalnih izbora održanih u nedjelju u Hrvatskoj, komentirajući ih na različite načine.

Agencija Reuters ocjenjuje da konzervativni HDZ nakon jučerašnjih izbora ostaje najjača stranka na političkoj sceni zemlje, no dodaje da je oporba snažnija nego što je očekivano.

Reuters prenosi da HDZ premijera Ive Sanadera vodi u devet od 21 županije, napominjući da je ta stranka najveću potporu dobila, kao i ranije, u ruralnim područjima, a velik je poraz doživjela u četirima velikim gradovima, među kojima i u Zagrebu gdje je većinu dobio oporbeni SDP.

Njemačka agencija dpa prenosi izjave analitičara prema kojima će postizborne koalicije među strankama odlučiti tko će imati vlast u određenom gradu i županiji, budući će najsnažnije stranke morati potražiti koalicijske partnere da bi dobile mogućnost izbora gradonačelnika i župana.

Dpa također prenosi da, prema privremenim rezultatima kojima raspolažu, socijaldemokrati bivšega premijera Ivice Račana vode u 14 od 21. hrvatske županije te iznose pretpostavku da su birači na ovim izborima možda kaznili Sanadera zbog neispunjenih predizbornih obećanja: otvaranja novih radnih mjesta, povećanja životnog standarda i približavanja EU.

Lokalni analitičari objašnjavaju slabljenje vladajuće stranke od 2003. godine skromnim gospodarskim rezultatima i neuspješnim početkom pregovora o prijamu u Europsku uniju, navodi France Presse.

Kako javlja BBC, lokalni izbori ostat će zapamćeni po rekordno malom odazivu građana koji su se na biralištima pojavili u puno manjem broju nego 2001. Po neslužbenim rezultatima, izlazak je manji od 35 posto, dok je na prošlim lokalnim izborima odaziv bio oko 47 posto.

Čistih izbornih pobjednika - prema zasad poznatim podacima - ima rijetko gdje tako da će se prava struktura vlasti znati tek kad budu utvrđeni svi rezultati i dogovorene i sastavljene postizborne koalicije, dodaje BBC.

Pročitajte više