Svjetski čelnici osuđuju ubojstvo Rantissija

UBOJSTVO Hamasovog čelnika Abdela Aziza Rantissija, kojega su u subotu raketama ispaljenim iz helikoptera usmrtili izraelski vojnici, izazvalo je osudu međunarodne zajednice.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan osudio je ubojstvo naglašavajući da "arbitrarna ubojstva predstavljaju kršenje međunarodnog prava" i pozvao na "hitno zaustavljanje takve prakse".

Visoki povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je ubojstvo Hamasovog čelnika "nezakonitim", napominjući da bi to moglo dovesti do daljnjeg porasta napetosti u regiji.

Sjedinjene Države su izrazile "duboku zabrinutost" postupkom izraelskih vlasti, naglašavajući ipak kako se Izrael "ima pravo braniti od terorističkih napada" te podsjećajući da je Hamas neposredno prije Rantissijevog ubojstva preuzeo odgovornost za još jedan samoubilački napad.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Mussa optužio je Izrael za "državni terorizam" i rekao da će "nerazborita politika" Izraela dovesti do porasta nasilja.

Ministar vanjskih poslova Australije Alexander Downer ocijenio je ubojstvo "nerazboritim", ali je naglasio da je Hamas teroristička organizacija koja svojim napadima ubija i izraelske civile.

Pročitajte više