SVJETSKI DAN VODA: U HRVATSKOJ PIJEMO ZDRAVU VODU

U Hrvatskoj se prosječno godišnje laboratorijski pregleda preko 23.000 uzoraka vode za piće iz javnih vodovoda, a rezultati pokazuju da je preko 90 posto pregledanih uzoraka zdravstveno ispravno, rečeno je danas u povodu 22. ožujka, Svjetskog dana voda.

U Hrvatskoj je lani bilo 6,1 posto neispravnih bakterioloških uzoraka i 7,2 posto neispravnih mikrobioloških uzoraka vode, rekao je biolog Slavko Šobot na konferenciji za novinare Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U HZJZ-u kažu da su u Hrvatskoj izuzetno rijetke epidemije bolesti koje se prenose vodom za piće, a broj im se sve više smanjuje.

Do njih dolazi uglavnom u manjim vodoopskrbnim sustavima nad kojima se rijetko obavljaju inspekcijski nadzori. Lani su zabilježene dvije do tri epidemije, i to najčešće gastroenterokolitis.

Zahvaljujući geografskom položaju i reljefno-klimatskim osobinama našeg prostora, raspoložive količine vode u Hrvatskoj veće su nego u većini europskih zemalja.

Po podacima HZJZ-a, približno 77 posto hrvatskog stanovništva priključeno je na veće ili manje javne vodovodne sustave, dok se ostali dio stanovništva opskrbljuje vodom iz drugih objekata.

Najmanja opskrbljenost stanovništva vodom je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (32 posto), a najveća u Primorsko-goranskoj (čak 97,3 posto).

Kemičar Željko Dadić kaže da ne znamo cijeniti zdravstveno ispravnu vodu, koja bi mogla postati strateški hrvatski proizvod.

U Hrvatskoj, kaže Dadić, podzemne vode čine oko 12 posto ukupnih količina vode, što je znatno iznad svjetskog prosjeka, a također su znatno bolje kakvoće nego u razvijenim zemljama.

HZJZ je dao certifikate za zdravstvenu ispravnost voda za dvije tvornice mineralne vode (Jamnica i Lipički studenac), šest izvorskih voda (Bistra, Jana, Studena, Sv. Rok, Aqua Sanna i Viva) te dvije stolnih voda (Aqua Viva i Vistra).

Iako ostale punionice voda nemaju certifikat, u Zavodu kažu kako to ne znači da su zdravstveno neispravne. No, upozoravaju na svakodnevnu pojavu prodavanja vode koja je punjena iz slavine, čime se varaju kupci.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više