Tisak o odlasku Colina Powella

VEĆINA europskih listova izražava u utorak zabrinutost zbog mogućih posljedica ostavke Colina Powella, američkog državnog tajnika koji je imao ugled umjerenog političara u administraciji Georgea W. Busha, ali još veća zabrinutost vlada zbog najave da bi njegovu dužnost mogla preuzeti Condoleezza Rice.

Powell je "davao umjeren ton vladi koju su u svijetu shvaćali kao imperijalnu i arogantnu", piše La Libre Belgique.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je za Europljanje Colin Powell bio "posljednja nada s one strane Atlantika", čovjek Bushove administracije "s kojim su bili najbliži".

Španjolski El Pais također tvrdi da je "Bijela kuća izgubila svoj lik umjerenosti", a talijanska Corriere della Sera ocjenjuje da je odlazak Powella "sve samo ne ohrabrujući".

"Nitko od njegovih nasljednika neće imati snage suprotstavljati se predsjedniku", ističe se u uvodniku danskog lista Informartion.

"Njihovi jastrebovi će nas napasti ali mi ćemo znati odgovoriti jer smo mi sami jastrebovi. Baš zato nam je taj golub bio tako drag", piše ruski Kommersant, ne oklijevajući nazvati Powella "glasom liberalne savjesti" i "Andrejem Saharovim američkog naroda".

Američki mediji također žale zbog odlaska Colina Powella ali uglavnom tvrde da je, premda je "bio drukčiji lik u vladi sastavljenoj od pristaša tvrde linije, ostao vjerni vojnik koji sluša zapovjedi".

"Bio je najpopularniji član Bushove administracije ali najneutjecajniji vanjskopolitički savjetnik čovjeka koji ga je izabrao", piše USA Today.

Washington Post ocjenjuje da je Powell bio "odani vojnik, željan da pridonese uspjehe politike svog predsjednika s kojim se nije uvijek slagao".

Los Angeles Times tvrdi da je Powell "mogao više učiniti da je ostavku dao nakon više izgubljenih bitaka".

"Mogao je dati ostavku zbog načela ali je ostao i otišao u trenutku koji je pogodan i siguran za njegova šefa", zaključuje New York Times. Taj ga je list opisao kao "osobu s integritetom i dignitetom", u službi javnog dobra.

Pročitajte više