Tribina o Socijalnom nauku Crkve

"Socijalni nauk Crkve kao ponuda", naziv je tribine Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, koje se već osmu godinu u korizmeno vrijeme održavaju u Zagrebu, a koju je večeras, u ime zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, otvorio pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

On je govorio o socijalnom kompendiju Crkve, odnosno o sažecima dokumenata o socijalnom nauku Crkve, od prvog dokumenta, socijalne enciklike pape Leona XIII. o radništu iz 1891., pod nazivom "Rerum novarum "

Kompendij (sažetak) je prošle godine objavljen u Vatikanu, a uskoro se očekuje hrvatski prijevod toga značajnog zbornika.

Biskup Košić je kroz 10-tak teza naznačio važnost socijalnog kompendija u današnje vrijeme, koje se u prvom redu odlikuje procesom globalizacije. Podsjetio je i na druge važne probleme suvremenog svijeta - ekologiju, očuvanje nacionalnog identiteta, jaz koji se javlja između siromašnih i bogatih država, slobodno tržište i dr.

Biskup Košić kazao je kako se od Crkve očekuje da počne angažiranije djelovanje na socijalnom nauku, te da bi Crkva mogla pomoći suočavanju s nepravdom i uspostavom toliko željenog mira među narodima.

S tim u vezi pomoćni biskup Košić naglasio je da Crkva ne može ostati ravnodušna na zbivanja u društvu. "Svojim učiteljstvom Crkva će pomoći humanizaciji društva i potaknut će na odgovornost", dodao je.

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, Gordan Črpić, osvrnuo na zbivanja u suvremenom hrvatskom društvu.

Napomenuo je kako je i hrvatsko društvo u procesu globalizacije, te da se mora većom razinom znanja, afirmacijom identiteta, dijalogom, solidarnošću i tolerancijom angažirati u suzbijanju negativnih pojava u društvu.

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve također je naglasio da Hrvatska, kao i većina tranzicijskih zemalja, mora njegovati tradicionalne vrijednosti, od kojih je na prvom mjestu obitelj, odnosno zaštita obitelji i njezina daljnja promocija. Upozorio je i na depopulaciju hrvatskog društva.

Črpić je upozorio i na sadašnje djelovanje hrvatskih medija, ocijenivši da su mediji često u funkciji širenja vjerske netrpeljivosti i netolerancije. Svoje tvrdnje potkrijepio je medijskim praćenjem pitanja rada nedjeljom kakvim ga vidi Crkva.

"Mediji su u stanju falsificirati činjenice, što nema veze s realnošću", kazao je Gordan Črpić. "Što se vjernika tiče, ovakvo stanje u društvu za njih bi trebao biti izazov da se odupru takvim pojavama", dodao je.

Voditelj tribine, prof. Katoličkog bogoslovnog fakulteta Stjepan Baloban, pozvao je na dijalog putem ovih tribina, naglasivši da je dijalog put koji otvara vrata budućnosti.

(Hina) xatod ysp

Pročitajte više